Diş telleri yetişkinlerde psikolojiyi bozuyor !

Diş telleri yetişkinlerde psikolojiyi bozuyor !

Dr. Cem Caniklioğlu'na göre diş teli takan yetişkinlerin psikolojileri bozuluyor.

Çapraşık dişlerin ve çene bozukluklarının düzeltilmesinin tek yolu olan ortodonti yani diş teli tedavisine birçok yetişkin estetik kaygılardan dolayı sıcak bakmıyor. Diş teli takan yetişkinlerin bazıları ise bir müddet sonra özgüven eksikliği yaşamaya başlayarak tedavilerini yarım bırakıyor.

Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, ortodonti tedavisi devam eden birçok kişinin bir süre sonra diş tellerini gizlemek istemelerinden dolayı rahat konuşamama ve gülümseyememeye bağlı olarak yaşadıkları özgüven eksikliği nedeniyle tedavilerini yarım bıraktıklarını söylüyor.

Ancak estetik diş hekimliği alanında hızla gelişen teknoloji, dişlerin ön yüzeyine takılan tel ve braketlere alternatif çözümler sunuyor. Bu alternatifler arasında yer alan tedavi yöntemlerinden biri ise lingual ortodonti yani görünmeyen diş telleri tedavisi olarak karşımıza çıkıyor. Diş tellerinin ve braketlerin dişin arka yüzeyine takıldığı bu tedavi yöntemini Dr. Caniklioğlu şu şekilde anlatıyor: \"Hastadan alınan çene kalıbı laboratuvara gönderiliyor, braketler hastanın çene kalıplarındaki dişler üzerine yerleştirilerek ayarlanıyor ve hastanın ağzına yapıştırılıyor. Hastaların bu diş tellerine uyum süresi de 2-4 hafta arasında değişmekle birlikte çok daha az sürebiliyor.\"

Tedavi olan yetişkinler ne diyor?

Meltem Fidan, 28 yaşında: Tıbbi tanıtım temsilcisi olarak her gün hastane ve muayenehanelerde hekim ziyaretlerinde bulunuyorum. Lingual braketleri tercih etmemin sebebi estetik açısından sorun yaşamayacak olmamdı. Tedaviye alışma süresinde telaffuz sorunu olursa diye endişe ettim ancak hiç korktuğum gibi olmadı.

Asya Tabak, 30 yaşında: Aslen biyoloğum ancak öğretmen olarak çalıştığım dönemde diş tellerimin görünmesini istemediğim için lingual tedaviyi tercih etmiştim. Konuşmalarda telaffuz bozukluğu ya da ağız içerisinde ve dilde tahrişi olabilir diye okumuştum ama ilk gün bile öğrencilerim fark etmediler, kolay alıştım.

Zeynep Katkar Mayda, 35 yaşında: Anketörlük ve ürün tanıtım temsilciliği yapıyorum. Müşterilerimle konuşurken braketlerin görünmesini istemediğim için lingual ortodontiyi tercih ettim. Alışma dönemim sadece bir hafta oldu, tedaviye başladıktan sonra evlendim, hamilelik de bile başka sorun yaşamadım.

Murat Şule, 35 yaşında: Elektrik teknisyeniyim, çok yoğun çalıştığım için lingual tedaviyi tercih ettim. Sadece ilk birkaç gün alışmaya çalıştım, sonrasında braketler hayatımda hep varmış gibi rahattım, iş tempom çok yoğun, gece gündüz mesailerim var, sorun yaşasaydım ya işlerim aksardı ya da tedaviyi sonlandırmak zorunda kalırdım, yetişkin hastaların lingual tedaviyi tercih etmelerini tavsiye ederim.

Aybars Eren, 29 yaşında: Bir kamu kuruşunda görevliyim, tavsiye üzerine lingual ortodonti tedavisine karar verdim. Bu yıl içinde lingual ortodonti tedavisine başladım, öğretmenlik yaptım, askerlik görevimi tamamladım hem de evlendim. Hayatın yoğunluğu içerisinde tedavi konusunda hiçbir sorun yaşamadım.

Dışardan bakıldığında hiç kimsenin fark edemeyeceği görünmeyen diş telleri, estetik kaygılara bağlı psikolojik sorunların önüne geçerken, daha pozitif bir tedavi süreci ile özgürce gülümsemenin alternatifleri arasında yer alıyor.