Dişler için yeni yöntem

Dişler için yeni yöntem

Dişlerin düzelme hızını artırarak ortodontide devrim yaratacak yeni yöntem.

 

ABD’de FDA onayıyla uygulanmaya başlanan yeni uygulamayla tedavi süreleri yarı yarıya azaltıldı. Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın çapraşık dişleri, diş tellerini daha az süre kullanarak düzelmelerini sağlayacak yeni uygulamayı anlattı.


Ortodontik tedavi gören hastaların en büyük derdi olan tedavi sürelerinde devrim yaratacak yeni uygulama,  ABD’de yapılan ortodonti kongresinde tanıtıldı. Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın,“İster ortaokula gitsin, ister profesyonel iş hayatında yer alsın istisnasız her hastamızın ortak sorunu tedavi sürelerinin uzun olmasıydı. Şimdi dişlerin düzelme hızının artırılabilmiş olması çok heyecan verici ve ortodontide çığır açan bir gelişme” dedi. Yeni yöntemin ortodonti tedavi süreçlerinde önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Yalçın, “ABD’de her yıl yapılan,tüm dünyadan ortodontistlerin çok yüksek katılımı ile gerçekleşen ortodonti kongresinden yeni döndüm.Bu kongredeki açık farkla öne çıkan konu “hız ve süreler” oldu. Ayağımın tozu ile özellikle diş hareketi hızlandırma yöntemleri açısından çok yüz güldürücü çalışma sonuçlarını sizlere anlatmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Belli Bir Frekansla Dişlere Titreşim Veriliyor

Yalçın ortodontide yeni bir dönem başlatan uygulamaları şöyle anlattı: “FDA onaylı bir cihazla tanışmanızı istiyorum. Cihaz belli bir frekansta titreşerek çalışıyor. Tedavi süresince, hergün,  belli bir süre hastamız tarafından uygulanıyor. Düzenli kullanıldığında aygıtın  yüzde40 oranında tedavi sürelerini kısalttığı tespit edildi. Bu gerçekten de azımsanacak bir oran değil. 2 yıllık olduğu düşünülen bir tedavinin 1 yıl yada 1.5 yıl sürmesi oldukça önemli bir fark.”

Bu gelişmenin özellikle yetişkin ve sosyal yaşamında diş telini sorun yapan hastalar için sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Yalçın, “Artık ortodonti tedavi süreçlerini  daha kolay ve daha hızlı tamamlayabileceğiz. Hastalarımız da daha kısa sürede düzelme sağlandığı için mutlu olacak. Henüz bu yöntem ABD’de bile çok sınırlı uygulanıyor. Türkiye’de ise hastalarımda  yeni yeni kullanmaya başladım ” şeklinde konuştu.

Ortodontide de Kök Hücre Uygulaması Yapılıyor

Yalçın, yeni yöntemin yanısıra artık ortodontide de kök hücre uygulamalarının kullanıldığına dikkat çekti. Yalçın, şöyle devam etti: “Çok çok yeni bir çalışma da şu anda çok popüler olan PRP (PLASMA RICH PLATELET) ile kombine yapılan ortodontik tedavi. Kendi kanımızın  “kök hücre deposu” olduğunu artık biliyoruz. Kan veriyorsunuz. Kan,özel aygıtlarla belli sürelerde santrifüj ediliyor. Bu yolla kırmızı kan hücrelerinden ayrıştırılan sıvı, yine çeşitli amaçlarla kendi dokumuza enjekte ediliyor. İmplant operasyonlarında, kemik iyileşmesini hızlandırmak için, kemik kaybı olan hastalarımızda yaklaşık olarak 1 yıldır kullandığımız yöntemi şimdi de ortodontik tedavi hastalarında, diş hareketini hızlandırmak ve kemik hacmini korumak amacıyla kullanıyoruz.”