Dişlerinizi kurban etmeyin !

Dişlerinizi kurban etmeyin !

Bu bayramda diş ve diş etleriyle ilgili problem yaşamamak için yapmanız gerekenler...

Bayramlarda yeme içeriği, yaşam tarzı aniden değişir. Özellikle kurban bayramında beslenme içeriğinin farklılığı en çok dişleri etkiler. Yalancı diş ağrısı ‘’Pseudobulbitis’’ olarak bilinen ağrıyla, diş kırılması ve dolgu kırılmasıyla bu dönemde sık karşılaşılır.

Özellikle bayramın birinci ve ikinci günü tüketilen sert etler ve sık atıştırmalar dişlerin üzerindeki stresi arttırarak diş ve diş etlerinin yaralanmasına neden olur.Diş aralarına sıkışan gıdaların temizlenmemesi, asitli içeceklerin sık tüketilmesi mevcut durumu daha da kötüleştirir.

Bu bayramda diş ve diş etleriyle ilgili problem yaşamamak için yapmanız gerekenler konusunda Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Dr. Kıvanç Cebesoy bilgi veriyor.

Etin sert olduğu birinci ve ikinci günler gıdaları kıymadan yapılan köfteler veya haşlama şeklinde yemek daha doğrudur. Izgara ve fırında etler sert olduğu için dişetlerinde şişme ve korkunç ağrılara neden olur. Bununla birlikte zayıflamış diş minesinde kırılma yapar, diş dolgularının da düşmesine neden olur.

Ağız bakımında dişlerin arasına sıkışan gıda artıklarını kürdanla çıkarmak anlık bir rahatlama sağlarken, hastalıklı diş etini on dakika içinde daha da yıpratarak zonklama tarzında diş ağrısı yapar. O nedenle yemek artıklarını mutlaka diş ipi ile temizleyin.

Mutlaka günde üç defa dişlerinizi fırçalayın.

Ağız asit oranını uzun süre düşürüp, dişleri ve dişetlerini koruyan gargaralar kullanın. Gargara bulamaz iseniz ve diş etleriniz çok ağrıyorsa günde üç defa 1 çay bardağına 3 çay kaşığı tuzla hazırlayacağınız basit gargarayı günde üç defa dişlerinizi fırçaladıktan sonra kullanabilirsiniz.

Bakteriler otuz dakika içinde şekeri asite çevirip diş çürümesini başlattığı için sık sık yemek yerine sadece ana öğünde yemek daha doğru olur.

Bayramlarda aşırı şekerli ve unlu gıdalar diş çürümesine zemin hazırlarken dişler fırçalanmadığı zaman son lokma olarak bir parça peynir yemek dişleri korur.

Havuç, salatalık, elma gibi ısırılarak tüketilen gıdalar diş etleri üzerinde masaj etkisi yaparak kan dolaşımını hızlandırır, iltihabın gerilemesini sağlar, dişleri temizler.

Şekersiz sakız kullanımı mekanik olarak dişleri temizler ve tükrük salgısını artırarak ağızdaki bakterilerle savaşmaya yardımcı olur.