Dondurmayı kışın da tüketin

Dondurmayı kışın da tüketin

Uzmanlar, kalsiyum ve protein bakımından oldukça zengin olan dondurmayı yazında tüketmenizi öneriyorlar.

Uzmanlar, kalsiyumun az alınması halinde çeşitli hastalıklara neden olduğunu belirterek, kalsiyum ve protein bakımından oldukça zengin olan dondurmanın kışın da tüketilmesi gerektiğini bildirdi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünlerinin beslenmede vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu belirterek, bu ürünler olmadan sağlıklı beslemenin mümkün olmadığını söyledi.

Sütle beslenemeyen bir çocuğun gelişemediğini ifade eden Özdemir, 'Süt ve mamulleriyle beslenmeme, yetersiz eksiksiz beslenme çok önemli problemlere neden oluyor. Süt olmadan beslenmenin imkansız olduğunu, mümkün olmadığını düşünüyoruz. Çünkü süt kalsiyumun en önemli kaynağıdır' dedi.

Türkiye'nin süt tüketiminin ortalama değerlerine bakıldığında insanların yeterli süt tüketmediklerini belirten Özdemir, şunları kaydetti:

'13-19 yaş arasındaki bir genç günlük ya 1.2 litre süt tüketecek ya da 100 gram kaşar peyniri tüketecek ki ihtiyaç duyduğu kalsiyumu karşılayabilsin. Ya da 100 gram beyaz peynir bu ihtiyacı karşılayabilir. Fakat Türkiye'nin ortalamalarına baktığımız zaman yıllık 25-30 kilogram süt tüketimi var. Bu Avrupa Birliği ülkelerinde 80-90 kilograma kadar çıkıyor. İskandinavya ülkelerinde ise 160-170 kilo yıllık kişi başına süt tüketimi var. İşte bu değerlere bakıldığında günlük kalsiyum ihtiyacı İskandinavya ülkelerinde tamamen karşılanıyor. Yani AB ülkelerinde bile 70-80 kilogram tüketimde yeterli bir kalsiyumdan bahsedilemez.'

Alınan kalsiyumun iyi metabolize edilmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, 'Kalsiyumu yeterince alsanız dahi onu kemiklere lokalize etmeniz lazım. Onun için de hareket önemli bir faktördür, kalsiyumu kemiklere lokalize etmekte' diye konuştu.

'Süt sevmeyen çocuklara dondurma verilmeli'

Süt sevmeyen çocukların bunun yerine dondurma da tüketilebileceğini anlatan Özdemir, şöyle devam etti:

'Bir çocuğa bir gıdayı zorla vermekten ziyade yani onun sevebileceği gıdaya yönledirmek daha önemlidir. Mesela çocuklar peyniri kolaylıkla yiyemezler. Onun yerine dondurma önemli bir kaynaktır. Dondurma tüketerek de kalsiyum ihtiyacını karşılatabiliriz. Bunun çok önemli olduğunu söylüyorum. Kalsiyum çocukluk, gençlik çağlarında yetersiz alındığında ileride çok büyük problemlere neden oluyor. Onun için çocukluk yaşlarda çocuklarımız iyi beslememiz lazım. Bu konuda dondurma da önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Süt içmeyen bir çocuğa rahatlıkla dondurma yedirebilirsiniz.'

Dondurmada şeker oranı fazla olduğu için çok abartılı tüketilmesinin de doğru olmadığını vurgulayan Özdemir, günlük 50 gram dondurma tüketmenin çocuklar için yeterli olacağını ifade etti.

Dondurmanın kalitesinin de önemli olduğunun altını çizen Özdemir, meyveli dondurmalardan ziyade sütlü dondurmanın tercih edilmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kışın dondurma rahatlıkla tüketilebilir. Dondurma, kalsiyum, protein bakımından önemli bir kaynak. Sütle dondurma hemen hemen aynı işlevi görür. Fakat tabii ki dondurmanın sağlık yönünden güvenilir olması gerekiyor. Güvenilir, içinde patoloji mikroorganizma bulunmayan dondurmanın tüketilmesinde kışın herhangi bir sakınca yoktur. Tabii ki ambalajlı olmasına dikkat edeceğiz. Dondurma hakikaten lezzetli bir ürün. Herkes bu tada ihtiyaç duyuyor. Kışın da sağlık yönünden güvenli bir dondurma herhangi bir hastalığa sebep olmaz.'

'Kalsiyumun yetersiz alınması hastalıklara neden oluyor'

Prof. Dr. Özdemir, kalsiyum ihtiyacı tam karşılanmadığında bazı hastalıklara neden olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Kalsiyumun az alınması halinde çocuklarda raşitizm hastalığı, kemiklerde kırıklar olabiliyor. Kemiklerin yeterince kuvvetli olamaması söz konusu oluyor. Yaşlılarda osteoporoz ve osteomalazi dediğimiz kemikle ilgili hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bunlar hakikaten genç yaşlarda ortaya çıkıyor Türkiye'de. İstatistiklere bakıldığında diğer ülkelere oranlara Türkiye'de genç yaşlarda ortaya çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Onun için bizim acilen süt ve süt ürünleri tüketimini artırmamız gerekiyor.'

Türkiye'de kişi başı süt tüketiminin yıllık 70-80 kilograma çıkarılması gerektiğini vurgulayan Özdemir, mutlaka bu konuda çalışma yapılması gerektiğini belirterek, kış aylarında da yeteri kadar kalsiyumun alınmasını önerdi.

AA