Duruşunuzu düzeltin

Duruşunuzu düzeltin

Duruş bozukluğunun düzelmesi için dikkat edilmesi gerekenler...

Acıbadem Sağlık Grubu International Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Demet Parlar, duruş bozukluğunun düzeltilmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

İŞE VERİLEN KISA BİR MOLA YETERLİ
Temel egzersizler için en az 10-15, en fazla ise 30 dakika yeterli. Ayrıca her meslek grubundan ve her yaştan hastanın yapabileceği mola egzersizleri 2-3 dakikalık bir zaman diliminde bile uygulanabiliyor. Tabii ki yapılan işe bağlı olarak saat başı veya 2 saatte bir verilen kısa molalar da olmak üzere.

MOLALARDA YAPILABİLEN GÜNLÜK YAŞAM EGZERSİZLERİ
Bu egzersizleri sabit pozisyonda, özellikle başı öne eğik olarak çalışan herkes; ömeğin başta bilgisayarı yoğun kullanan ofis çalışanları olmak üzere, uzun süre araç kullananlar, yemek ve temizlik yapan ev hanımları, dikiş diken terziler, öğrenciler mutlaka yapmalı.

SAĞLIKLI DURUŞ MODELİ
- Ayakta; Çene ve omuzlar geride,. kann içeride olmalı. Böylece vücut için yerçekimi ekseninin kulak, omuz, kalça, ayak bileğinin aynı çizgi üzerinde olması sağlanıyor. Bu da eklemler ve kaslar için en uygun ve sağlıklı duruşu oluşturuyor.

- Bilgisayar karşısında; Bilgisayar karşısında otururken bilgisayar monitörü göz seviyesinde; kulak, omuz ve kalçanın aynı hizada, sırt ve belin ise destekli olması gerekiyor.

MOLA EGZERSİZLERİ
- Gözler karşıda, çene yere paralel durumdayken omuzlarınızı geriye alın; kamınızı içeri çekin, çenenizi geriye doğru hareket ettirin ve 5 sn. bekleyin.

- Çalışmaya kısa bir mola verip boynunuzu önce sağa sonra sola yatırın, her hareketin son noktasında 5 sn. bekleyin. Daha sonra boynunuzu önce sağa sonra sola çevirin. Aynı şekilde her hareketin sonunda kasınızın iyice esnemesi için 5 sn. bekleyin.

- Sandalyede otururken iki elinizi önde birleştirin. Önce öne doğru, arkasından da aynı hareketle arkaya doğru esneyin. Bu hareketi ayak uçlarınıza eğilerek ve yukan uzanarak da tekrarlayın. Yine her hareketin sonunda 5 sn. kadar bekleyin.

- Ellerinizle dizlerinizi tutup oturur pozisyondayken kendinize doğru çekip bırakın.

- Belinizi geriye doğru esnetin. Aynı hareketi arada ayağa kalkarak da tekrarlayın.

- Her molada 3-4 dakikalıkegzersiz yapın. Gün içerisinde yaptığınız işin yoğunluğuna göre 3-5 kez tekrar edin. Egzersizler sırasında rahat nefes alıp verin, nefesinizi tutmayın. Ağrınız olduğu takdirde hareketi bırakın ve doktorunuza danışın.