Egzersiz yaparken bunlara dikkat

Egzersiz yaparken bunlara dikkat

Kışın alınan kilolalardan kurtulmak isteyenler spor salonlarına yöneldi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, spor salonlarında bilinçsizce yapılan egzersizlerin sakatlanmalara neden olabileceğini belirterek, "Sportif aktivitelerde kişinin metabolik durumuna, yaşına, bünyesine uygun özellikte egzersizlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor" dedi.

Öztürk, kışın alınan kilolardan kurtularak yaza formda girmek isteyen pek çok kişinin, spor salonlarına yöneldiğini hatırlattı.

Spor salonlarında bilinçsizce yapılan egzersizlerin ciddi sakatlanmalara neden olabileceğini ifade eden Öztürk, "Sportif aktivitelerde kişinin metabolik durumuna, yaşına, bünyesine uygun özellikte egzersizlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Çünkü bu spor salonlarında bazen başıboş bir şekilde halkın egzersiz yaptığını görüyoruz. Bunu kısa süre içerisindeki sakatlıklar takip ediyor. Kişiler, kendilerine uygun olmayan yüklerin altına girerek bel bölgelerini zorlayabiliyorlar. Gençler için çeşitlilik mümkün ama 40 yaş üzeri için en uygun aktivitelerden birisi hızlı tempoda yürüyüş olabilir. Ayrıca kilo kontrolünde de önemli bir mücadele sağlanmış olur" diye konuştu.

Egzersiz yaşa uygun seçilmeli

Yaşa uygun egzersiz yapılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"Özellikle 40 yaşın üzerindekiler, altta yatan bir kalp probleminin varlığını bilmeden, başka bir hastalığın varlığını bilmeden ezberden kendilerini bir spor salonuna atmak bazen istenmeyen sonuçlar doğurabilir. 40 yaş üzerindekiler spor başlamadan önce bir doktora gidip genel bir kontrolden geçip, bir kalp elektrosu çektirip, tansiyon ve kan yağlarını ölçtürdükten sonra kademeli olarak egzersiz oranını zamanla artırmalıdır. Yapılacak metabolik ölçümlerle kişiyi sakatlamayacak, sağlık durumunu geliştirecek, belki de ömrünü uzatacak en iyi egzersizin seçilebilme şansı var." 

CNN