Egzersizle ruhsal sorunlardan uzaklaşın

Egzersizle ruhsal sorunlardan uzaklaşın

Basit egzersizler ruhsal sorunları azaltıyor...

Anksiyete veya depresyon probleminiz olduğunda egzersiz, yapmak isteyeceğiniz son şey olabilir. Ancak bir kere motive olduktan sonra egzersiz sizin için önemli farklar yaratabilir. Egzersiz tansiyon, şekerve artrit gibi birçok hastalığı önler veya hafiflemelerini sağlar. Anksiyete,depresyon ve egzersiz üzerine yapılan çalışmalar da göstermektedir ki egzersizin psikolojik ve fiziksel faydaları anksiyeteyi azaltmakta ve ruhhalini iyileştirmekte de etkilidir. Üçü arasındaki bağlantılar tam olarakanlaşılmış olmasa da spor yapmanın rahatlamaya ve iyi hissetmeye yardımcı olduğu kesindir. Bu sayede anksiyete ve depresyonun tekrarlamasını da önleyebilir.

Egzersizin depresyona karşı etkili olduğu yollar çeşitlidir. Beyinde iyi hissetme kimyasallarının (nörotransmitter veendorfinler) salgılanmasını sağlar. Depresyonu kötüleştirebilecek bağışıklık sistemi kimyasallarını azaltır. Ayrıca vücut ısısını artırarak sakinleştiricietki sağlar.

Egzersizin psikolojik ve duygusal faydaları da mevcuttur. Egzersiz yaparken hedefleri tutturmak özgüven kazanmayı sağlar.Vücudun forma girmesi de görünümle ilgili endişeleri azaltır. Egzersiz dikkatidağıtarak kişiyi girdiği negatif düşünce çemberinden çıkarabilir. Başka kişilerle buluşup sosyalleşme imkanı verir. Yürüyüşe çıkıldığında bir kişiyle selamlaşmak veya birine gülümsemek bile ruh halini iyileştirir. Ayrıca depresyon ve anksiyeteyle olumlu bir şey yaparak savaşmak sağlıklıdır. Alkol alarak, ne kadar kötü hissettiğinize odaklanarak veya kendiliğinden geçeceğini sanarak bu iki durumun belirtilerini kötüleştirebilirsiniz.

Egzersiz deyince aklınıza sadece spor salonunda koşmak gelmemeli. Aktivite seviyenizi yükselterek kendinizi iyihissettiren birçok etkinlik egzersiz kapsamına girer. Koşu, ağırlık kaldırmak, grup oyunları elbette bunlar arasında yer alırken, bahçede çalışmak, araba yıkamak, yürümek gibi daha az yoğun olan aktiviteler de yardımcı olur. Ayrıca bütün egzersizi bir arada yapmak da gerekmez. Günlük rutininiz içerisine azar azar fiziksel aktivite ekleyebilirsiniz. Örneğin asansör yerine merdiveni tercih edin. İş yerine geldiğinizde arabayı biraz uzağa park edin ve yürüyün. İş yerinize yakın oturuyorsanız bisikletle gelip gitmeyi de düşünebilirsiniz.