Elbistan salgınından korunmanın yolları

Elbistan salgınından korunmanın yolları

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Acaroğlu, Norovirüsünün belirtileri ve virüse karşı alınması gereken önlemleri paylaştı.

MedAmerikan Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Acaroğlu; “Elbistan virüsü olarak da bilinen Norovirüs, mide barsak enfeksiyonlarının en yaygın nedenleri arasında bulunan, salgınlara yol açan, kolay ve çabuk bulaşan bir virüstür ve bulunduğu yere temas veya ağız yoluyla bulaşabilir. Temastan 24 ila 48 saat içinde bulantı, kusma, karın ağrısı, eklem ağrıları, ateş ve şiddetli ishal ile etkisini hissettirebilir” dedi.

MedAmerikan Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Acaroğlu, enfekte gıdalara, donmuş gıdalara, deniz ürünlerine ve suya dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Norovirüs, mide barsak enfeksiyonlarının en yaygın nedenleri arasında bulunan, salgınlara yol açan, çok kolay ve çabuk bulaşan bir virüstür. Soğuğa dayanıklıdır, bulundukları yerde uzun süre canlı kalabilir.

Virüsün temas ettiği yüzey ve nesneler, kontamine olmuş yiyecekler, hasta kişinin özel eşyaları hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Temastan 24 ila 48 saat içinde ya da daha erken belirtiler çıkabilir. Bulantı, kusma, karın ağrısı, eklem ağrıları, ateş ve şiddetli ishale yol açar. Hastalık 1-2 gün içinde kendiliğinden iyileşir ancak çocuklar, yaşlılar veya bağışıklığı düşük hasta kişilerde daha ağır seyredebilir. Özel bir tedavisi olmayan hastalık, sıvı tüketimiyle tedavi edilebilir.

Hijyen kurallarına dikkat etmek enfeksiyonun yayılmasını hızla sınırlandırır. Tuvalet temizliği, ellerin sık sık ve iyice yıkanması çok önemlidir. Gıdaların temizliği ve yıkanması, temiz yerlerde, atıklardan ve çöplerden uzakta muhafaza edilmesi gereklidir. Donmuş gıdalar ve deniz ürünleri de virüs taşıyacağı bilindiğinden saklama koşullarına özen gösterilmelidir.