Ellerinizi yıkarken bu hataları yapmayın

Ellerinizi yıkarken bu hataları yapmayın

Hastalıklardan korunmak için ellerimizi düzenli olarak yıkamamız gerekiyor.

Hemen her gün paraya, kredi kartlarına, mauslara, klavyelere, kapı kollarına, telefonlara dokunuyoruz… Buna bir de tokalaşmak eklenince ellerimiz çevreyle sık sık temas sağlamaları nedeniyle en çok kirlenen organımız oluyor. Başta grip ve soğuk algınlığı olmak üzere; sarılık, ishal, hepatit ve zatürre gibi birçok enfeksiyon etkenlerini ellerimiz aracılığıyla alıyoruz. Bu hastalıklardan korunmanın en önemli ve etkin yolu ise; ellerimizi düzenli olarak yıkamak. Ancak maalesef zaman azlığı ya da ortamın uygunsuz olması gibi nedenlerden dolayı ellerimizi yıkarken hatalar yapıyor, bunun sonucunda da mikroorganizmaların ellerimizden uzaklaşmasını sağlayamıyoruz. Acıbadem Taksim Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezen Özkök aslında sadece 15-30 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabileceğine dikkat çekerek, el yıkarken yaptığımız hataları ve bunların doğrularını anlattı.

Yıkama süresini kısa tutmak

Eller yıkanırken en sık yapılan hatalardan biri, yıkama süresini kısa tutmak. Bu durumda mikroplar ellerden yeterince temizlenemiyor, bunun sonucunda da hastalık yayılmaya devam ediyor. Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 15 saniye kuvvetlice ovalayın.

Su ve sabunu az kullanmak

El yıkarken su ve sabunu az kullanmak, elden yeterince uzaklaştırılamaması nedeniyle zararlı mikroorganizmaların yayılmalarına katkıda bulunuyor.

Sadece suyla yıkamak

Mikropların uzaklaştırılmasında tek başına yeterince etkili olamadığı için suyun sabunla beraber kullanılması gerekiyor. “Sıcak suyla yıkama da çok bir işe yaramıyor, çünkü mikropların öldüğü ısıya el dayanamıyor.” diyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezen Özkök sözlerine şöyle devam ediyor: “Ayrıca sıcak su elleri tahriş ediyor ve mikroorganizma girişine zemin hazırlıyor. Bu nedenle el ayalarının, parmak aralarının ve uçlarının, bileği de kapsayacak şekilde su ve sabunla iyice ovalanarak yıkanması önemli.”

Katı sabunu tercih etmek

Katı sabunun temizlenmeden yerine konması kirlilik sebebi olabiliyor. Ayrıca mikroorganizmalar sabunun üzerinde kaldığı için ortak kullanıldığında mikropların yayılmasına yol açıyor. Bu  nedenle özellikle toplu yaşanan yerde el temizliğinde sıvı sabun kullanılması çok önemli.

Havluyu ortak kullanmak

Ortak havlu kullanımı sonucunda havlunun nemli olması mikroorganizmanın üremesi için uygun ortamı oluşturuyor. Ellerin iyi yıkanmaması nedeniyle de enfeksiyonların kişiler arasında yayılımını kolaylaştırıyor.

Leyditurk.com