Emziren annelere diyet yaptıran sorun !

Emziren annelere diyet yaptıran sorun !

Dr. Arzu Özgeneci Öngün, inek sütü alerjisi hakkında bilgi verdi.

Emziren anneler, bebeklerinin sağlıkla büyüyebilmeleri için beslenmelerine ekstra özen gösteriyor. Normal şartlarda protein, karbonhidrat ve kalsiyum gibi vücut için vazgeçilmez maddelerin bu dönemde tüketilmesi gerekiyor. Ancak bazı anneler için bu durum farklı işliyor. Çünkü bebeğinde inek sütü alerjisi olan bebek annelerinin diyet yapması kaçınılmaz. Aksi takdirde bebeklerinde deri döküntülerinden gaza, solunum yolu enfeksiyonlarından büyüme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci Öngün, son yıllarda görülme oranı hızla artan ve emziren anneleri diyet yapmak zorunda bırakan inek sütü alerjisi hakkında bilgi verdi.

Hem anne sütü hem de hazır mama alan bebeklerde rastlanıyor

İnek sütü alerjisi hem anne sütü hem de hazır mama tüketen bebeklerde görülebiliyor. Annenin tükettiği peynir ve süt, emzirdiği bebeğine geçiyor. Çocukta alerji olduğu takdirde de bu durumdan etkileniyor. Aynı şekilde hazır mamanın içinde yer alan bazı bileşenler de bebeğin sorun yaşamasına neden olabiliyor.

Tanıda annenin açıklamaları büyük önem taşıyor

İnek sütü alerjisinin tanısının konulması her zaman çok da kolay olmayabiliyor. Tanıda annenin bebeğinin durumunu doktora detaylı bir şekilde anlatması büyük önem taşıyor. Aksi takdirde inek sütü alerjisi kabızlık ya da kolik gibi başka sorunlarla karıştırılabiliyor.

Diyeti emziren anneler yapıyor

İnek sütü alerjisi deri testi ya da kan tahlili ile kolaylıkla ortaya çıkartılabiliyor. Teşhisin ardından bebeğe özel bir diyet uygulanmaya başlanıyor. Eğer bebek anne sütü emiyorsa diyeti annenin yapması gerekiyor. İnek sütü içeren tüm gıdalar yasaklanıyor. Peynir, yoğurt, ayran, tereyağ, margarin ve krema gibi yiyecekler tümüyle beslenmeden çıkartılıyor. Bu tür çocuklarda bebeklik döneminde özel mama kullanılıyor. Şikayetler 72 saat içerisinde tamamen kaybolurken, bağırsak iltihapları, kolit bir ayda düzeliyor

1, 5 yaşından sonra azar azar inek sütü verilmeli

Bebek 1,5 yaşına gelene kadar yasaklanan inek sütü bu sürenin sonunda az miktarlarda verilmeye başlanmalı. İnek sütünü sulandırarak dudağın iç kısmına damlatabilirsiniz. Eğer vücutta bir tepki oluşuyorsa yeniden denemek için bir süre bekleyin. Bu denemeleri 6 ayda bir tekrar edebilirsiniz. İnek sütü alerjisi genelde çocuk 3 yaşına geldiğinde kendiliğinden geçiyor. Ancak bu dönem zarfında doğru beslenemeyen çocuklarda gelişme gerilikleri ortaya çıkabiliyor.

Boyu kısa kalabiliyor, kilo alamıyor

İnek sütü alerjisi, bebeklerde en sık rastlanan ve zaman içerisinde geçen bir alerjidir. İnek sütündeki proteine karşı gelişen bu alerji kendini kolik, gaz, ishal ya da kabızlık, karın şişliği, egzama sık tekrarlayan iç solunum yolu enfeksiyonu, kanlı dışkılama ve hapşırık gibi belirtilerle gösteriyor. Tedavi edilmediğinde ise çocuğun boyunun kısa ve kilosunun az olması gibi gelişme geriliklerinin yaşanmasına neden oluyor.

Leyditurk.com