En baba sağlık nasihatleri

En baba sağlık nasihatleri

Kaç yaşına gelirsek gelelim, babamız bizim için dünyanın en güçlü kahramanıdır.

Yapamayacakları, başaramayacakları şey yoktur. Ancak çoğu zaman bizim sağlığımız ve mutluluğumuz için kendilerini ihmal edebilirler. Babaların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için eşlere hatta çocuklara da önemli görevler düştüğünü söyleyen Medical Park Bahçelievler İç hastalıkları Uzmanı Dr Engin Türkmen; 40 yaş üstü erkeklerin sık karşılaştığı sağlık sorunları ve çözüm yolları hakkında şu bilgileri verdi:

·   MESLEK HASTALIKLARINA DİKKAT: Erkeklerde sıkça görülen hastalıkların başında akciğer hastalıkları gelmektedir. Özellikle 40 yaş üzerindeki erkekler, çevresel faktörlere karşı duyarlı olduğundan, bu grup kişilerin, ‘Meslek Hastalıkları’ dediğimiz, çalıştıkları iş koşulları sonucu oluşan hastalıklara, yakalanma sıklığı daha fazladır. Kimyasal madde, kot taşlama veya kömür madenciliği işlerinde çalışan 40 yaş üzeri erkekler, iş yeri koşulların etkisiyle,  yani aşırı miktarda kömür ve kimyasal tozlara maruz kalarak, pnömokonyoz dediğimiz geri dönüşümsüz akciğer hastalarına yakalanmaktadırlar. Bu hastalıklar, hastanın belli bir yaştan sonra kişilerin bütün hayati fonksiyonlarını etkileyebiliyor.

·       BOYA VE BENZİN CİĞERİ BOZUYOR: Bunun yanı sıra boya ve benzin gibi işlerde çalışanlarda ise kan hastalıkları ve ileride lösemi gibi büyük hastalıklar görülebiliyor. Yine marangozlarda talaşların teneffüs yoluyla akciğere girmesiyle birtakım akciğer rahatsızlıklara yol açılabiliyor. Bütün bunlar aynı işte sağlıksız ortamlarda uzun süre çalışmanın dezavantajlarıdır.

·       BABANIN İKİ DÜŞMANI SİGARA VE ALKOL: 40 yaş üzerindeki erkeklerde, eğer kişi özellikle sigara kullanıyor ve arada bir alkol alıyorsa, birtakım akciğer ve karaciğer hastalıkları meydana gelebiliyor. Bu hastalıkların başında akciğerdeki bronşların daralması ve bu bronşların içerisinde balgam birikmesine bağlı olarak Kronik Bronşit, KOAH dediğimiz Kronik Obstrüktüf Akciğer Hastalığı ve amfizem, alkole bağlı karaciğer yağlanması ve alkolik siroz gibi hastalıklar meydana gelmektedir. Bu hastalıkların temel sebebi sigara ve alkoldür. Sigara ve alkol bizi tüketen en büyük iki düşmanımız; bu nedenle bu düşmanlardan kesinlikle uzak durmalıyız.

·    KALBİNİ KORUMAYA ALIN: Kalp hastalıkları bütün dünyada erkeklerde daha sık görülmektedir. Sigara, alkol, kolesterol, tansiyon ve şeker hastalığının olması hastalarda kalp damarlarında tıkanıklığa ve kalp krizine yol açar. Bu hastalıkların olması durumunda kalbin pompa yapma fonksiyonu bozulur ve kalp yetersizliği meydana gelir. Yine sigaranın alkolün ve stresin etkisinde kalan erkeklerde kalbin atış ritminde de bazı bozukluklar görülebilir ki biz buna aritmik hastalıklar diyoruz.

·       40’INI GEÇEN BABALARA HER YIL PSA TESTİ: Erkeklerin kabusu olan prostat; 45 – 50 yaşlardaki her 4 erkekten birinde görülür. Prostat büyümesi, özellikle idrar yollarının düzenli bir şekilde çalışmasını engeller.  Prostat hastalığı; erkeklerde az idrar yapma, kesik kesik idrar yapma, idrarını tam yapamama hissi ve cinsel fonksiyonların bozulması şeklinde olur. Burada özellikle prostat kanserinin de bu tür belirtiler verdiği unutulmamalıdır. Bu nedenle yeteri derecede erken tedbir alınabilmesi için 40 yaş üzeri erkeklerin senede bir PSA adı verilen test ile prostat kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir.

·         ARABA GİBİ KENDİLERİNİ DE SERVİSE GÖTÜRSÜNLER: Babalar, arabalarını nasıl en az 6 ayda bir servise götürüyorlarsa, kendilerini de 40 yaşından sonra en azından senede bir kez servise yani hastaneye götürmeleri gerekmektedir. Burada özellikle 40 yaş üzerindeki babaların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için ailelere hatta çocuklara da büyük görev düşmektedir. Unutmamak gerekir; çocuklar ve eşler babalarının göz bebeği gibidir. Babalar onların üzülmemesi, rahat bir yaşam sürdürebilmesi için ellerinden geleni yaparlar. Ama bu uğraş içerisinde çoğunlukla kendi sağlıklarını pek önemsemezler. Oysa bizim yakaladığımız vakaların çoğunluğunda altını çizerek söylüyorum “ihmal” büyük bir yer tutar. Bu noktada eşlere ve hatta çocuklara büyük görevler düşmektedir.

HAYAT KURTARAN BABA TAHLİLLER!

·      KAN TAHLİLİ:  Kan tahlili ile hastada şeker, kolesterol böbrek ve karaciğer testleri,romatizma olup olmadığını tespit edebiliyoruz,
·         İDRAR TAHLİLİ: Üre-kreatinin ile hastanın böbrek hastası olup olmadığını tespit edebiliyoruz.
·         AKCİĞER FİLMİ: Bronşit Zatüre,KOAH dahil bir çok hastalığı tespit edebiliyoruz.
·     EKG (Elektro Kardiografi): EKG ile hastada herhangi bir iskemik ve aritmiye bağlı kalp hastalığının olup olmadığını tespit edebiliyoruz.
·         PSA: Hastadaki prostat büyümesi veya kanseri hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

BABALARA SAĞLIKLI YAŞAM ÖĞÜTLERİ:

·  PLANLI BESLENİN: Özellikle 40 yaş üzerindeki erkeklerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Örneğin; pazartesi günü et, çarşamba günü balık, cumartesi günü tavuk yiyebilirler, fakat haftanın diğer günlerinde muhakkak sebze yemekleri tüketmelidirler.

·   ORTAYA DEĞİL KİŞİYE ÖZEL SALATA: Ortaya konulan salatalar, özellikle salata veya yeşillik sevmeyen kişiler için bir bahane niteliğindedir. Bu nedenle kişiye özel, yani yemek tabağının yanına bir tabak salata koymak bu kişileri salata yemeye teşvik eder.

·   AKŞAMLARI SEBZE YİYİN: Öğlen yenilen yemeklerde alınan kalorilerin yakılması, bu saatlerde insanların hareketli olmasından dolayı kolayken, akşamları bu durum söz konusu değildir. Bu nedenle akşamları hafif sebze yemeklerini tercih edin.

·    YEMEKTEN HEMEN SONRA UYUMAYIN: Yemek yedikten hemen sonra uyumak bir çok mide sorunlarına, şeker, kolesterol ve tansiyon yükselmelerine yol açabilir.

·      YEMEKTEN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPIN: Yemeklerin ardından televizyon karşısında hareketsiz durmak yerine yürüş yapmak; hem yenen yemeklerin iyi hazmedilmesine, hem de alınan kalorilerin yakılmasına katkıda bulunur.

·       KATI YAĞLARDAN UZAK DURUN: Özellikle ev hanımları yemek yaparken, katı yağlar veya hayvansal yağlar yerine zeytinyağı ve ayçiçekyağı gibi hafif yağlar kullanmalıdırlar.

·         EKMEĞİ KEPEKLİ OLSUN: Yemeklerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmek; aldıkları kalori bakımından özellikle kolesterol hastalarının dikkat etmesi gereken durumlardan bir tanesidir.

·     TATLIYI YEMEKTE ALMAYIN: Güçlü bir yemeğin hemen ardından yenen tatlılar, kan şekerini fazla yükseltir, fazla insülin salınımına, insülin direncine ve fazla kiloya yol açar. Bu nedenle yemekten 2 saat sonra ve ölçülü miktarda alınması tavsiye edilir.

·         YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN: Günde en az 6–7 saat uyuyun ve düzenli spor yapın.

·         KENDİ YAŞINIZA UYGUN SPOR SEÇİN: Örneğin kişi çok yaşlı ise koşmamalı, bunun yerine yürüyüş yapmalıdır. Orta yaşlardakilere ise yüzmeyi, yürüyüş yapmayı ve jogging tarzında koşmayı öneriyoruz.

·   STRESTEN UZAK DURUN: Stresin, birçok hastalığın temelini attığı birçok bilimsel araştırmayla kanıtlanmıştır. Bu nedenle sıkıntı yapmadan çalışmalı ve stresten mümkün mertebe uzak durulmalıdır.

·         DÜZENLİ OLARAK DOKTORA GİDİN: Özellikle 40 yaşın üzerindeki erkeklerin; kendilerinde herhangi bir sorun hissetmeseler bile, sene en az bir kez genel doktor kontrolüne gitmeleri ve kalp, akciğer, prostat gibi erkeklerin sık karşılaştığı sağlık sorunlara karşı test yaptırması hayat kurtarır.

·         GEREKİRSE MASKE TAKIN: Meslek hastalıklarına karşı çalıştığı iş yeri tozlu olanlar maske kullansın.