En ucuz kaliteli protein kaynağı

En ucuz kaliteli protein kaynağı

İç hastalıkları uzmanı Dr.Ayça Kaya, yumurtanın bilinen en değerli protein kaynağı olduğuna dikkat çekiyor.

Hem amino asit açısından zengindir hemde kaliteli protein deposudur. 1 yumurta sarısı 231 mg. kolestrol içerir.  Sağlığımızı korumak için yumurtadan ziyade kötü kolestrol kaynaklarından uzak durmak gerekir. Örn: yağlı açmalar, poğaçalar, yağlı etler, kebaplar gibi.  Çünkü kötü kolestrol kaynakları hem trans yağ asidi dolu hem de kolestrol  oranı yüksektir.

Yumurtanın kolestrolünde ise trans yağ asidi yoktur.  Vücudumuzun hormon yapımını, hücre ceperi yapımı için kolestrole htiyacı vardır. Bir kısmını vücudumuz sentezlerken bir kısmını  dışarıdan alırız.  Bu açıdan yumurta en kaliteli yağ kaynaklarından biridir.

Sağlıklı bir insan her gün yumurta yiyebilir. Protein seviyesi yüksek olduğundan  özellikle sık sık tüketilmesi gereken, besleyici değeri oldukça yüksek bir besindir.   Kolestrol yüksekliği olan kişiler ise hafta 2 – 3 kez yumurta tüketebilir. Bir adet yumurta besin değeri açısından yumurta byüklüğünde ete eşittir.  Yumurtanın içindeki lesitin beyin işlevlerinin düzenli olmasına yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken,  yumurtayı değil, kötü kolestrol kaynaklarını hayatımızın çıkartmak olmalıdır.
Özelikle,ülkemizin ekonomik yapısı düşünüldüğünde yumurta,  tüm vatandaşlarımızın et,balık, tavuk gibi kaliteli proteine  ulaşabileceği en ucuz bir besindir.