Erkan tanı hayat kurtarır

Erkan tanı hayat kurtarır

Aniden başlayan şiddetli göğüs ağrısına dikkat etmeniz gerekir.

Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Kutay Taşdemir, ani başlayan şiddetli göğüs ağrılarıyla ilgili bilgi verdi.

Kalp damar hastalıkları arasında ölümcül sonuçlar doğuran hastalıkların başında gelen Aort Diseksiyonları”nda (yırtılması) erken tanı büyük önem taşıyor.

Hipertansiyon ve aort kapak hastalıkları başlıca nedeni

Kalpten çıkan ana atardamarı oluşturan katların değişik nedenlerden dolayı ayrılarak kanın kendine ikincil bir yol bulması olarak tanımlanan aort diseksiyonu; toplumda görülme sıklığı ortalama 100.000’de 3 olup, hastalık erken tanı açısından hayati önem taşımaktadır. Hipertansiyon, aort kapak hastalıkları, açık kalp cerrahisi sonrası yapılan tanı ve tedavi amaçlı invaziv işlemler bu sorunun ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır.

Genç yaştakileri de tehdit ediyor

Aort diseksiyonu özellikle yüksek tansiyon hastalarında, gebelik dönemindeki bayanlarda, 50 yaş üzeri kişilerde ve aort kapak hastalarında sıkça görülmekte olup genetik faktörlerden dolayı genç yaştakileri de tehdit etmektedir. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen hastalığın en önemli bulgusu göğüste başlayan şiddetli ağrıdır.

Zaman zaman kalp krizi ile karıştırılabiliyor

Aort diseksiyonu, daha çok ani başlayan bıçak saplanır gibi sırt ve göğüs ağrısıyla başlar. Bu durum yırtılmanın başladığına işarettir. Ani şuur kaybı, genel durum bozukluğu ve etkilenen organa bağlı değişik bulgu ve belirtilerde oluşabilir. Hastaların ortalama beşte birinin EKG’sinde koroner arter hastalığına benzer değişiklikler görülmekte olup bu durum zaman zaman kalp krizi ile de karıştırılabiliyor. Ayrıca, aort diseksiyonunda başlayan göğüs ağrısının, kalp krizindeki göğüs ağrısına oranla daha şiddetli ve ani olması dikkat çekicidir.

Erken tanı ve acil müdahale hayati önem taşıyor

Aort diseksiyonu nadir olarak görülmekle birlikte erken tanı ve acil müdahale, hasta için hayati önem arz etmektedir. Erken müdahale şansı olmayan hastaların önemli bir kısmının daha hastanelere yetişemeden yaşamlarını yitirdikleri bilinmektedir. Diseksiyon sonrası her saat artan ölüm oranları, erken cerrahi müdahalenin değerini göstermektedir. Erken cerrahi uygulamalar sonucunda mucizevi iyileşmeler sağlanabilmekte ve hasta kalan yaşamına sorunsuz şekilde devam edebilmektedir. Özelikle risk grubu içerisinde yer alan hastalarda, aort diseksiyonunun bulgu ve şikayetleri görüldüğünde vakit kaybetmeksizin en yakın sağlık kuruluşuna baş vurmaları büyük önem taşımaktadır.