Erken doğum sonrası takip ve tedavi önemli

Erken doğum sonrası takip ve tedavi önemli

Erken doğum riski olan gebeliklerde yeni doğan yoğun bakım üniteleri olan hastaneler tercih edilmeli...

Gebelikte sağlık hem bebeğin gelişimi hem sağlıklı doğum için çok önemli. Çoğul gebelik, annenin şeker hastası, enfeksiyonlar, çok doğum yapma, annenin genç yaşta olması olması gibi nedenlerle erken dünyaya gelen bebeklerin bakımı ve gelişimi ile ilgili Medicana Sivas Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Sorumlu Uzmanı Dr. M.Yurdaer Özmen önemli bilgiler paylaştı.

Erken doğan bebeklerin tıbbi açıdan ve sağlık personeli bakımından donanımlı yeni doğan bakım ünitelerinde takip edilmesi durumunda gelişimini sağlıkla tamamlayabileceğini açıklayan  Dr. M.Yurdaer Özmen, “ Çoğul gebelik, annenin şeker veya yüksek  tansiyon hastası olması, annenin geçirdiği enfeksiyonlar v.b olması durumlarında erken doğum riski vardır. Erken doğumlarda, özellikle eyleme girmeyen elektif sezaryanlarda, bebeğin anne karnında saptanan anomalilerinde bebeğin küvöze girme riski mevcuttur. Ayrıca zor,uzamış normal doğumlarda da bebeğin özel bakımı şarttır. Bu gibi durumlarda riskleri göz önünde bulundurarak doğumun, yeni doğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede yapılması sağlanmalıdır. Riskler önceden saptanmışsa veya doğum için zaman varsa bebek için en doğal ve uygun taşıma yöntemi anne karnı olduğu için anne ile birlikte bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesi olan hastaneye ulaşımı ve bebeğin burada doğması en doğrusudur. Yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı her erken doğum için gerekli olmayabilir. 34 haftanın altında doğan bebeklerde yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı artmakla birlikte zamanında, uygun kiloda doğan bebeklerde de doğum sırasında yaşanan zorluklar gibi sebeplerle yoğun bakım ünitelerine ihtiyaç duyulabilir.” dedi.

Bebeğin Ufak ve Az Gelişmiş Olması Yaşanacak Problemleri Artırabilir…

Medicana Sivas Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. M. Yurdaer Özmen,  erken doğan bebeğin gelişimi değerlendirilirken anne karnında kalış süresi, kilosu, baş çevresi,  boyu ve bir çok diğer etkenin göz önünde (annenin kaçıncı bebeği, anne yaşı, bebeğin stres altında olup olmaması, enfeksiyon .v.b ) bulundurulması gerektiğini ifade etti. Kaç haftalık doğduğunu dikkate alınması gerektiğini, 24-29. Haftalarda doğan bebeklerin tedavi edilip yaşatılabileceğini fakat ilerleyen zamanlarda sağlık problemleri görülebileceğini belirtti. 30 hafta sonrası  doğan bebeklerin yaşama oranının çok çok  yüksek olduğunu, 34. Hafta sonrası doğan bebeklerin ise daha kolay toparlanabileceğini açıkladı. 26-32 hafta arasında doğan bebeklerin solunumuna yardımcı olacak solunum cihazları gerektiğini söyleyen  Dr. Yurdaer Özmen, “ Solunum güçlüğü olan bebeklere çeşitli  ilaç ve yapay solunum cihaz tedavisi uygulanabilir. Erken doğum riski taşıyan gebelere kadın doğum uzmanları belli aralıklarla iğne tedavisi vererek anne karnında bebeğin akciğer gelişiminin hızlanması sağlanabilir. Erken doğumlarda enfeksiyon riski olması sebebiyle prematüre bebeğe antibiyotik tedavisi gerekebilir. Solunum cihazına bağlı olduğu süre içinde beslenemeyen bebeğe damar yoluyla  veya özel yöntemlerle  beslenme solusyonları verilebilir ama hiç biri bebeğin kendi anne sütü yerine geçmez,geçemez” dedi.Ayrıca son yıllarda 36-38 haftalık doğan veya doğurtulan bebeklerinde küvöze girme olasılığının 6 kez arttığı özellikle sezaryan doğumlarda bu olasılığın daha da yükseldiğini özellikle bu bebeklerinde gözden kaçırılmaması gerektiğini hatırlattı.Son yıllarda Aile Odaklı Yenidoğan bakımının, modern yenidoğanların amacı olduğu, mümkün olan en uzun süre bebekle anne ve aile bireylerinin birarada tutulması amaçlandığı, bebeğe ve aileye saygı,dürüstlük, öznellik ,şefkat ve empati dolu bir ekiple, modern cihazlarla temiz, ferah, düzenli, güvenilir Bebek Dostu Yenidoğan Üniteleri oluşturmaya özen gösterdiklerini ifade etti. Uzm. Dr. M. Yurdaer Özmen, “Bebeklerimiz ve aileleri, Medicana Yeni Doğan Yoğun Bakım ünitemizde, tedavimizin bir parçası olarak değerlendiriyoruz ve bebekle annenin bir araya gelmesine dikkat ediyoruz. Profesyonel bakış açımız, deneyimimiz ve tüm modern imkanları kullanarak şefkat ve duygularımızla her bebeğe en iyi ve uygun sağlık hizmeti sunmaya gayret ediyoruz.” dedi.

Leyditurk.com