Estetik kaygılar sağlığınızdan edebilir !

Estetik kaygılar sağlığınızdan edebilir !

Dış görünüşünü takıntı haline getiren bireyin iş ve sosyal hayatı tam bir kabusa dönebilir.

Öz güven, kişilerin yaşamlarını mutlu bir şekilde sürdürebilmeleri ve kendilerini dış dünya karşısında güvende hissedebilmeleri için sahip olmaları gereken, önemli bir özelliktir. 

Dış görünüşümüzde sahip olduğumuz bir kusur, psikolojimizi de doğrudan etkileyebilir. Özellikle de, yüzümüzün en orta bölgesinde bulunan burnumuzla ilgili sorunlar, psikolojimiz üzerinde de oldukça etkilidir.  Burnunun yüzüne hiç yakışmadığını düşünen bazı kişilerde bu kusur öyle bir takıntı haline gelir ki, bireyin iş ve sosyal hayatını tam bir kabusa çevirebilir!

Ancak bu kaygıları sonlandırmak isterken, sağlık durumunu da önemle göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu sebeple burun estetiği, gerçekten ihtiyaç duyuluyorsa yapılmalıdır.

Estetik kaygılar, haklı  nedenler içermeli

Obsesyon, yani halk arasında bilinen adıyla takıntı, kişilerin özellikle de kendi vücutlarıyla ilgili düşünsel düşkünlükleri olarak öne çıkıyor. Olmayan ya da sorun teşkil etmeyen fiziksel kusurlarını, sürekli düşünmekten kendini alamayan kişiler bu obsesyonlarını gidermek için, estetik operasyonlar yaptırabiliyorlar. 

Rinoest Klinik’ten Op. Dr. Coşkun Şanverdi, güzel olabilmenin hatasız, mükemmel yüz hatlarına sahip olmakla değil, kişinin yüzüne uygun ve abartılı olmayan estetik sonuçlarla sağlanabileceğini ve bunun için operasyonların konusunda uzman hekimlerce yapılması gerektiği uyarısında bulunuyor…

Dr. Şanverdi ayrıca,“Kişiler nefes ve koku almada karşılaştıkları güçlükler gibi sağlık sorunları nedeniyle burun estetiğine başvururken, kimi zaman da estetik kaygılarla bıçak altına yatmayı göze alabiliyorlar. Örneğin, burun eğriliği hastanın nefes almasını zorlaştırırken, dış görünüş açısından da sorun oluşturabilmektedir. Bunun dışında, burnuyla sağlık açısından veya estetik açıdan bir problemi olmadığı halde, estetiği obsesyon haline getiren kişiler de bulunmaktadır. Bu tutum, insan sağlığı açısından risklidir. Burun estetiği, hekimin uygun gördüğü durumlarda gerçekleştirilmeli ve sağlık ya da estetik açısından haklı nedenler içermelidir.” diye belirtiyor.

Estetik kaygısında yeni bir dönem: Ünlülere benzeme merakı

Günümüzde ünlülere benzeme merakı, kısmen dizilerin ve medyanın da etkisiyle, giderek daha fazla ilgi görüyor.  Bu konuyla ilgili, burun estetiğinin gerekli olmadığı durumlarda gerçekleştirilmemesi gerektiğini belirten Op. Dr. Coşkun Şanverdi, kişilerin sağlığının daima, estetik kaygılardan önce gelmesi gerektiğini ifade ediyor.