Evimizdeki görünmez tehlikeler

Evimizdeki görünmez tehlikeler

Evde kullandığımız bazı eşyalar sağlığımızı tehdit ediyor.

Evimizin olmazsa olmazı dediğimiz eşyalar, günün birinde sağlığımızı tehdit eden unsurlara dönüşebiliyor. Kullanırken nelere, nasıl dikkat etmemiz gerektiğini anlatan Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel, eşyaların hangi sorunlara neden olabileceği hakkında bilgiler verdi.

Naftalin ve sinek kovucu

Sivrisinek, tahtakurusu gibi çeşitli haşereleri kovmakta kullanılan kimyasal maddeler kan hücrelerimize zarar verebilir. Bulantı, kusma, ishale sebep olabilir. Bunlar özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda daha zararlıdır.

Ahşap eşyalar

Evlerimizde eşyalarda kullanılan preslenmiş ahşap ve orman ürünlerinde kullanılan yapıştırıcı reçinelerde formaldehit vardır. Formaldehit gözde sulanma, yanma, boğazda ağrı, nefes darlığı ve astıma sebep olabilir. Ayrıca formaldehit hayvanlarda kansere neden olabilir.

Yapıştırıcılar

Halı kaplamakta yapıştırıcı olarak kullanılan uçucu organik kimyasallar sağlık için zararlıdır. Ama bu tip maddelerin etkisi zamanla azalacağından, evimizi halı ile kapladıktan sonra havalandırır ve bu ortamı 3-5 gün kullanmazsak zararını minimuma indiririz.

Lazerli yazıcılar

Lazerli yazıcılarda da uçucu organik hidrokarbonlar vardır. Bu tip yazıcılarla yakın temasta bulunmamak gerekir.

Boyalar

Ev badanasında kullanılan kurşun ihtiva eden boyalar, gelişim bozukluklarına sebep olabilir. Ama günümüzde kullanılan yeni nesil boyalarda kurşun içeriği yoktur.

Oda spreyi ve temizlik maddeleri

Bu tip ev malzemeleri glikol bazlı eter ve terpen ihtiva eder. Bu tip maddeler havadaki ozonla birleşerek zararlı yan etkilere sebep olabilir.

Biberonlar

Biberonlardaki polikarbonat plastik bir nevi östrojen hormonu etkisiyle bebeklere zarar verebilir. Türkiye’de bu tip bebek biberonlarının yasa dışı sayılması için ilk adımlar atılmıştır.

Yatak ve bilgisayar malzemeleri

Yanması zor yer döşeme yatak ve bilgisayar malzemeleri difenil eter ihtiva eder. Bu tip malzemelerin 2004 yılında ABD’de üretimine engel konuldu. Öğrenme ve bellek sorunları, sperm sayısında azalma, sıçanlarda tiroid fonksiyonu bozukluklarına sebep olabilen bu tip maddelerin etkisinin insanlar ve diğer hayvanları ne tipte yan etkide bulunduğu bilinmemektedir. Ama insanlarda kanser yapıcı etkisi olabileceği belirtilmektedir.

Kozmetik ürünler

Kozmetik fitoletler, saç spreyi, şampuan, parfüm ve deodorantlarda kullanılan yumuşatıcılar hayvanlarda üreme ve gelişmede etkili olabilmektedir. İnsanlarda etkisi bulunmamakla birlikte California ve Washington’da küçük çocuk oyuncaklarında fitlon kullanımı yasaklanmıştır.