Eyvah dişim çatlak!

Eyvah dişim çatlak!

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu "Çatlak Diş Sendromu" ile ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Günümüzde koruyucu diş hekimliğinin önemi artmıştır. Mevcut doğal dişlerin daha uzun süre kullanılması için, kişinin doğru diş bakımını yapması ve düzenli olarak diş kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Bu sayede diş çürükleri erken teşhis ve daha basit uygulamalarla önlenebilir. Kişinin doğal dişleri, uzun yıllar görevlerini yerine getirebilir. Geç müdahale edilen çürükler, diş kaybına ve diş yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Dişlerdeki yapı bozuklukları; kanal tedavisi, kaplama gibi uzun soluklu tedaviler gerektirmektedir. Bazen tüm koruyucu önlemlere rağmen dişlerde "Çatlak Diş Sendromu" ortaya çıkmaktadır. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Çatlak diş sendromu nedir?

Çatlak dişi; tamamlanmamış kırık, yeşil dal kırığı, ikiye ayrılmamış kırık gibi farklı ifadelere tanımlayabiliriz. Diş Hekimliğinde en zor teşhis edilen durumlardan biri, "Çatlak Diş Sendromu" dur. Çatlak diş sendromu, diş kırıklarından ayrı tutulmalıdır. Diş çatları yavaş yavaş ilerleyip dişi iki parçaya ayırarak diş kırığını oluşturur. Diş kırıkları, çatlak diş sendromunun sonucunda oluşur. Bu yüzden erken müdahale dişin kırılmasını engelleyebilir.

Çatlak diş sendromu neden olur?

Yüksek yapılmış porselen kaplamalar, dişleri birbirleriyle temasındaki bozukluklar, diş sıkma, yüze gelen darbeler,  tırnak yeme gibi hareketlerin sebep olduğu travma dişlerde çatlaklara neden olur.

Çatlak diş teşhisi nasıl konulur?

Dişlerin görünen yüzeyinde meydana gelen çatlaklar sürekli ağrıya neden olmaz. Çatlaklar sıcak - soğuk hassasiyeti ya da çiğneme işlemi sırasında aniden ortaya çıkan keskin bir ağrı şikayeti ile kendini belli eder. Çatlak diş sendromu genellikle arka kısımlardaki dişlerde meydana gelir. Yine de hasta ağrının tam olarak hangi dişten kaynaklandığını söyleyemez. Özellikle üst dişlerinde meydana gelen ağrı migren olarak algılanabilir.

Ağrı hissi ile gelen hastada bir çürük, dolgu ya da uygunsuz görünen hiçbir bulgu görülmeyebilir. Genellikle ağrıya neden olan çatlak çıplak gözle görülemez. Ağrının tam olarak hangi dişten kaynaklandığı diş hekiminin dişin bütün bölümlerine basınç uygulayarak yaptığı muayene sonucunda anlaşılır. Bir başka teşhis yöntemi ise ısırma testidir. Dişin çiğneyici kısmına plastik disk yerleştirilerek hastanın ısırması sağlanır. Çıplak gözle görülemeyen çatlak kısım çiğneme esnasında sinirlere baskı yapacağından hastanın vereceği tepki kısa süreli ancak şiddetli ağrı şekilde olur. Çatlak diş sendromunun bazı durumlarda tanısı o kadar güçtür ki diş çekildikten sonra kırık hattı fark edilir.

Çatlak diş sendromunun tedavisi

Çatlak diş sendromunda uygulanan en güvenli tedavi şekli şöyledir;

Öncelikle sorunlu bölgeye kök-kanal tedavisi uygulanır ve diş sinirleri temizlenir. Böylelikle enfeksiyon oluşumu önlenmiş olacaktır. Kanal tedavisi sonrasında kök içerisinde oluşan boşluklara  ‘’post’’ yerleştirilir. Bu malzeme kendini yenileme imkânı olmayan dişin içindeki boşluklara yerleştirilir. Son aşama ise post uygulamasından sonra yapılan kron kaplamadır. Kron kaplamanın amacı dişleri güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve korumaktır. Ancak dişlere ulaşan çatlak, köklere kadar uzanmışsa son olarak diş çekimi düşünülebilir.

Leyditurk.com