Formda kalın, kanserden korunun !

Formda kalın, kanserden korunun !

Uzmanlar, sağlıklı beslenmenin ve kilo vermenin kadınları meme kanserinden koruduğunu söylüyor.

Meme kanseri; kadınlarda en sık görülen kanser tipidir. Kadınlarda görülen kanser hastalıklarının yüzde 30'unu, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ise yüzde 16'sını meme kanseri oluşturur. Kanserin görülme oranı gelişmiş ülkelerde; az gelişmiş ülkeler ve Asya ülkelerine göre altı kat daha fazladır.

YAĞLI YEMEYİN!

Bu kanser; Asya kökenli olanlarda, 18 yaşından önce doğum yapan kişilerde, erken menopoza girenlerde ve 37 yaşından önce yumurtalıkları alınan kadınlarda daha az görülür. Meme kanserinden korunmada; kilo almamak, yağlı ve hayvansal gıdalardan kaçınmak büyük önem taşıyor. Hormonlu besinler ve nitrit içeren korumalı gıdalardan da uzak durmak gerekiyor. Bu hastalıktan korunmak için günde en az bir, en çok beş porsiyon sebze ve meyve yemek, büyük önem taşıyor. Sprey, güneş yağı ve birçok makyaj malzemesinde bulunan parafen maddesi de meme kanserini tetikleyebiliyor. Bu nedenle meme dokusunda birikebilen bu ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Ayrıca plastik ürünlerle temas etmek de kanser riskini artırıyor. Alkol ve sigara tüketimini azaltmak, stresten uzak durmak, karanlıkta uyumak ve radyasyondan uzak durmak da meme kanseri riskine karşı alabileceğiniz önlemlerden bazıları...

RİSKİ AZALTMANIN YOLARI

Soya türevleri ve keten tohumu tüketmek
Sütü azaltmak ve yeşil çay içmek
Yoğurt, çökelek, yağsız peynir ve türevleri bol yemek
Biberiye, enginar ve nar tüketmek
Kuarsetin içeren elmayı, pırasayı ve soğanı sofralardan uzak tutmamak

OMEGA 3 DESTEĞİ ÖNEMLİ

Hastaların kemoterapi sırasında dikkat etmesi gereken hususlar şöyle:
Greyfurt, kantoron, keten tohumu ve soya tüketilmemeli.
Maydanoz, öksürük otu, zencefil ve ekinezya gibi otlara yönelinmeli.
Koenzim Q10 ve Omega-3 desteği alınmalı.

LAHANA İLE KİLO VERİN!

Fazla kilo sorunu yaşayan meme kanseri hastaları, kilo vermek için yeşil çay içebilir. Bunun yanı sıra lahana ve boswelian bitkileri de zayıflamaya yardımcı olur. Hastaların zayıflatıcı ilaç kullanması ise kesinlikle tavsiye edilmiyor.

Sabah