Fraksiyonel lazer

Fraksiyonel lazer

Cilt gençleştirmekten ameliyat izlerinin silinmesine kadar birçok konuda artık fraksiyonel lazer tedavisi öne çıkıyor.

 

Fraksiyonel lazer tedavileri son yıllarda kullanılmaya başlamıştır. Sık yapılan kozmetik uygulamalardan biri olmuştur. Bunun nedeni başarılı sonuçlarıdır. Birçok uzman doktor cilt yenilemek için karbondioksit fraksiyonel lazeri kullanılmaktadır. Cilt gençleştirme tedavilerinde altın standart tedaviler arasına girmeye adaydır. Fraksiyonel lazerin en çok kullanıldığı alanlardan biri de sivilce izleri tedavisidir. çatlak tedavisi için fraksiyonel lazer kullanılmaktadır. Çatlak tedavisi gibi zor bir alanda bile elde edilen sonuçlar çok başarılıdır. Fraksiyonel lazerin kullanıldığı diğer tedaviler; ameliyat izi, yara izi, yanık izi, jilet izleridir.

Karbondioksit fraksiyonel lazer uygulaması öteki fraksiyonel lazer uygulamalarından fazla kullanılmaktadır. Bu lazer tipi cildin derin tabakalarına etki edebilir. Karbondioksit fraksiyonel lazer uygulaması derin sivilce izi tedavisi için kullanılabilir. Cildin alt tabakasındaki lekelerin tedavisi için uygulanabilir. İz ve leke tedavisinde birçok yöntem kullanıldı. Karbondioksit fraksiyonel lazer sonuçları ile ön plana çıkmaktadır. Klasik karbondioksit lazer uygulaması bu yöntemlerden biridir. Karbondioksit fraksiyonel lazer klasik lazerlerin yerini aldı. Bunun nedeni yan etki ihtimalinin düşük olması ve iyileşme sürecinin kısalığıdır.

Karbondioksit fraksiyonel lazer ince kırışıklıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Derin cilt kırışıklıklarında etkinlik sınırlıdır. İnce kırışıklıklarda ise sonuçlar tatmin edicidir. Gözenek sıkılaştırmada fraksiyonel lazer çok sık başvurulan yöntemlerden biridir. Genişlemiş gözenekler tedavi sonrası sıkılaşır. Fraksiyonel lazer uygulanan alanda cilt renginde açılma gözlenir. Bu özelliği nedeniyle göz altı morlukları tedavisinde kullanılmaktadır. Birkaç seansta bile gözaltı morlukları açılıp normale dönebilir.

Karbondioksit fraksiyonel lazer 1-6 seans uygulanabilir. Uygulama hangi amaçla yapılıyorsa ihtiyaca göre seans ayısı belirlenir. Cilt gençleştirme için bazen bir seans bile yeterli olabilir. Sivilce izleri için ortalama 4 seans gerekmektedir. Jilet izi, yara izi, ameliyat izi gibi scar dokularında ise 6 seans uygulama yapılabilmektedir. Fraksiyonel lazer seansından önce güneşlenmemek ve bronz olmamak gerekir. Cilt hassasiyeti olan veya sedef, vitiligo gibi cilt hastalığı olan kişilerde fraksiyonel lazer uygulanmaz. Aktif herpes yani uçuk durumunda seans ertelenir. Hastalık geçtikten sonra uygulama yapılabilir. İşlem yapılacak alana 1 saat öncesinden anestezik krem sürülür. Bu sayede işlem sırasında ağrı minumum seviyeye indirilir. İşlemden önce ve sonra buz torbalarıyla bölge soğutulur. Fraksiyonel lazer seansından sonra ise bu bölge nemlendirici kremlerle nemlendirilir. İlk iki gün kızarıklık ve hafif şişlik oluşabilir. Zamanla reaksiyonlar azalır ve 1 haftada iyileşme tamamlanır. Bir ay sonra ikinci seans uygulanır. Seanstan sonra güneş koruyucuları kullanılmalıdır.