Gebelik zehirlenmesi hakkında ne biliyosunuz?

Gebelik zehirlenmesi hakkında ne biliyosunuz?

Gebelik zehirlenmesi hamilelik döneminde en korkulan durumlardan bir tanesi.

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Hatice Gürsoy, halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen Preeklempsi hastalığının erken yaş gebelik ve ilk gebelik dönemlerinde sık görüldüğünü belirterek bu konuda kadınları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Gebelik zehirlenmesinin gebeliğin 20'nci haftasından sonra görülen yüksek tansiyon, idrarda protein atımı ve ödem ile başlayan bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Gürsoy, şöyle konuştu: "Gebe kalmadan önce tansiyon hastası olanlar, daha önceki gebeliğinde tansiyon yüksekliği problemi olanlar, fazla kilolu olanlar, 20 yaşından küçük ve 40 yaşından büyük gebeler, diyabet ve böbrek hastalığı olan kişilerde daha çok görülür. Müdahale edilmezse kafa içi kanama, kriz geçirme ve ölüme kadar gidebilir. Annenin yaşamı yanında bebeğin yaşamını da etkileyip gelişme geriliği, anne karnında ölüme neden olabilmektedir. O yüzden gebeliği ne kadar fizyolojik bir olay olarak düşünsek de komplikasyonlar açısından ciddiye alınması gereken bir durumdur."

Her kadının hamile kalmadan önce ve sonrasında takip ve taramalarını yaptırmasının önemine değinen Dr. Gürsoy, şunları söyledi: "Gebelik zehirlenmesi hafif, orta ve ağır vaka olarak sınıflandırılabilir. Özellikle hamilelikte tansiyon takibi düzenli yapılmalıdır. Gebelik zehirlenmesinin önüne geçmek için etkili yöntem dengeli beslenme ve gebelik sürecinde düzenli olarak kontrollere gitmek ve doktorun önerilerine mutlaka uymaktır. Takip altında olunduğu sürece gebelik zehirlenmesi korkulacak bir durum değildir."

İHA