Gebelikte nasıl giyinmek gerekir?

Gebelikte nasıl giyinmek gerekir?
Güncelleme:

Hamilelik, anne adayının hormonal değişimler yaşadığı bir süreçtir. Bu hormonal değişimler, anne adayının vücudunda çeşitli belirtilerin görülmesine yol açmaktadır.

Özellikle de gebeliğin ilk 3 ayında, vücudun hamileliğe adapte olma süreci; anne için sabah bulantıları, kusma, iştahsızlık, halsizlik gibi sorunlarla geçebilmektedir. Bununla beraber gebelikte görülen belirtiler her annede farklı olurken, her anne adayının genetik ve fizyolojik yapısı da farklı olduğundan bazı anne adayları erken gebelik dönemlerinde dahi kilo alabilirken, bazı anne adayları gebeliği ideal kiloda tamamlayabilir. Bu sebeple de her annenin gebelik süreci kendine özeldir.

BKZ: http://www.fatihoguc.com/gebelikte-giyim-nasil-olmalidir

Hamile kıyafetleri, geçmiş yıllardan günümüze devrim geçirmiştir. Kültürel farklılıklar hamile kıyafetlerine yansımakta ve bu sebeple de her ülkede farklı hamile kıyafetleri satılmaktadır. Özellik 18. Ve 19. Yüzyıllarda kadınların gebe olduğu anlaşılmasın diye tasarlanan giysiler, günümüzde bu gibi bir kaygı taşımamaktadır. Günümüzde anne adayları, en doğal hakları olan hamileyken dahi güzel ve bakımlı görünmek için çok çeşitli kıyafetler bulabilmektedir. Bu gebelik giysileri, hem şık hem de rahat olarak tasarlanmıştır. Gebe olduğunu gizleme kaygısı olmadan, çalışan anneler için de seçeneklerin olduğu gebelik giysileri günümüzde her yerden bulunabilmektedir.

Gebelik dönemi ile birlikte vücuda alınan kilolar ve meydana gelen değişimler, annenin gardırobunun değişmesine yol açabilmektedir. Özellikle de memelerin büyümesi, annenin kendini rahatsız hissetmene yol açabilir. Hamileliğin ilk 3 ayında, anne adayları henüz gözle görülür biçimde kilo almayacakları için gebe kalmadan önceki kıyafetler giyilebilmektedir. 3. Aydan sonra ise kilo alımı artmaya başlar. Karın büyümeye başlar, ayaklar şişer bu sebeple eski ayakkabılar ayağı sıkabilir, bacaklarda ve kollarda şişme meydana gelir. Bu sebeple de yeni kıyafetler edinmek gerekmektedir.

Yeni kıyafetler yalnızca annenin vücut değişimlerinden dolayı alınmaz. Bu süreçte anne, kendini terletmeyen, pamuklu, rahat kıyafetler tercih etmelidir. Aynı şekilde memelerin desteklendiği, gebeliğe uygun çamaşırlar edinmelidir.

Hamilelikte hangi kıyafetler giyilmez?

  • Beli sıkan giysiler,
  • Kemerler,
  • Sıkı ve sert sutyenler,
  • Topuklu ve rahatsız ayakkabılar,
  • Sentetik ya da naylon iç çamaşırları,
  • Karnı ya da göbeği sıkan yüksek bel kotlar,
  • Dar pantolonlar,
  • Ayakları sıkan çoraplar.

  Hamilelikte ne tür kıyafetler tercih edilmelidir?

  • Eşofman tarzı rahat ve pamuklu giysiler,
  • Geniş ve rahat şortlar,
  • Bol kıyafetler,
  • Rahat elbiseler,
  • Memeleri destekleyen ancak sıkı olmayan sutyenler,
  • Pamuklu iç çamaşırları,
  • Ortopedik ve rahat ayakkabılar.

Gebelikte ayakkabı seçimi

Gebelikte ayakkabı seçimi çok önemlidir. Bu dönemde annenin karnı büyüdüğü için denge bozuklukları görülebilir. Bu durumda düşme ya da sakatlanma gibi olumsuzluklar görülebilir. Bu sebeple de anne adayları tercih edeceği ayakkabılara dikkat etmelidir.

Ayakkabının düz taban olmamasına dikkat edilmelidir. Yerden 2-3 cm yukarda olan, ortopedik spor ayakkabılar en idealidir. Düz tabanlı ayakkabılar, vücudu dengelemek yerine annenin duruş bozukluklarına yol açabilir. Hamilelik döneminde bel çukurunun artması sebebiyle genellikle anne adayları karınlarını dengelemek için geriye eğilerek yürümektedir. Bunu dengelemek için de ayakkabının 2-3 cm yüksek, spor ayakkabı olması ideal olacaktır.

Hamilelik döneminde ayaklarda ödem arttığı için ayakkabıların geniş ve rahat olmasına dikkat edilmeleridir. Ayakları sıkan ayakkabılar, anne adayına rahatsız verecektir.

Hamileyken mayo ya da bikini giyilebilir mi?

Hamileliği yaz aylarına denk gelmiş anne adaylarının en merak ettiği soruların başında bikini ya da mayo giymenin sakıncalı olup olmadığı gelmektedir. Gebelik döneminde yüzmek, en çok önerilen sporlar arasındadır. Anne adayı gebeliğinin her döneminde yüzebilir. Özellikle denize girmesi önerilen anne adaylarının güvendikleri, temiz bir havuzda da yüzmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat giyilen bikini ya da mayo, ıslak bırakılmamalı. Denizden ya da havuzdan çıktıktan hemen sonra kurusu ile değiştirilmelidir. Bu sayede mantar ya da enfeksiyon riski önlenecektir. Bunun dışında anne adaylarının bikini ya da mayo giymesinde herhangi bir sakınca yoktur.