Göz seyirmesi nedir neden olur?

Göz seyirmesi nedir neden olur?

Göz seğirmesi, göz kapağı tikleri ve kasılmaları oldukça yaygındır.

Genelde gözlerden birinin alt kapağında görülür, ama üst göz kapağı da seğirebilir. Pek çok göz seğirmesi anlıktır. Kısa bir süre olur ve biter, ama haftalarca, hatta aylarca sürenleri bile vardır.

Bir keresinde, bir hastamın eşinden, alt göz kapağının birkaç haftadır seğirdiğini ve bu durumun kendisini delirttiğini belirten e-posta aldım. Yardım edebilir miydim?

Göz seğirmesine bir çözüm bulabilmemiz için, bu sinir bozucu sorunun esas sebebini belirlememiz gerekiyor. Doktor dilinde miyokimi (adele seğirmesi) denen, gözde oluşan ve dalgalanan bu kas kasılmalarının sebepleri şunlar olabilir:

Stres
Yorgunluk
Göz yorgunluğu
Alkol
Göz kuruluğu
Dengesiz beslenme
Alerjiler
Kafein

Bir anlık göz kapağı seğirmesi genellikle iyi huyludur, durumun ciddi olmadığı veya tıbbi bir sorunun işareti olmadığı anlamına gelir.

Buna rağmen, bu tarz bir göz kapağı seğirmesinin tedavisi bile zor olabilir. Göz seğirmesini durdurmanın tek yolu, sorunun sebebi bulmak ve tedavi etmek olabilir.

Göz seğirmesinin daha ciddi örneklerine, azblefarospazm ve orofasiyel diskinezi gibi nörolojik durumlar neden olmaktadır. Bu durumlar çok nadir yaşanır ve yaşandığında da bir göz doktoru tarafından teşhis edilip tedavi edilmelidir.

Gözüm Neden Seğiriyor?

Stres: Çok stresli olduğumuz zamanlarda hepimizin vücudu birbirinden farklı tepkiler verir. Göz seğirmesi, özellikle de göz yorgunluğu gibi görüş sorunları ile ilişkili olduğunda stresin bir işareti olabilir (aşağıya bakın). Stres nedenlerini azaltmak göz seğirmesini durdurabilir.

Göz kapağınız seğirirken, hareketi abartan bu animasyondaki gibi, herkesin bunu görebildiğini hissedebilirsiniz. Aslında, kasılma diğer insanların fark edemeyeceği kadar hafif olur.
Yorgunluk: Stresten ya da başka sebeplerden kaynaklanan uyku eksikliği, göz kapağı kasılmalarını tetikleyebilir. Düzenli ve yeterli uyumanın yardımı olabilir.

Göz yorgunluğu: Görüşle ilişkili stres, yeni bir gözlüğe ihtiyacınız olduğunda ortaya çıkabilir. Belki de gözleriniz, göz kapağı seğirmesini tetikleyecek kadar çok zorlanıyordur.

Bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi cihazları aşırı derecede kullanmak da görüşle ilişkili stresin yaygın bir nedenidir.

Eğer göz kapağı seğirmesi sorununuz sürekli ise ve sinir bozucuysa (hastamın eşinde olduğu gibi), bir göz testi yaptırmalısınız, çünkü daha düzgün bir görüş yeteneğine ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Eğer bilgisayar başında çok fazla zaman geçiriyorsanız, bilgisayar kullanırken takmak için bir gözlük alma konusunu da konuşmalısınız göz doktorunuzla.

Kafein ve alkol: Pek çok uzman, çok fazla kafein ve/veya alkol tüketiminin göz seğirmesini tetikleyebileceğine inanmaktadır. Eğer kafein (kahve, çay, gazlı içecek vb.) ve/veya alkol tüketiminiz arttıysa, azaltmak işe yarayabilir.

Göz kuruluğu: Yaşlı nüfusun yarısından fazlası, yaşlanmaya bağlı göz kuruluğu yaşamaktadır. Göz kuruluğu ayrıca, bilgisayar kullanan, bazı belirli ilaçları alan (antihistamin, antidepresan vb.), lens takan ve kafein ve/veya alkol tüketen insanlarda sıkça görülür. Yorgun ve baskı altında olduğunuzda da göz kuruluğu yaşayabilirsiniz.

Böyle bir durumda yapılabilecek en iyi şey göz doktorunuzla görüşmek olacaktır, çünkü göz kuruluğunun farklı birçok tedavisi bulunmaktadır.

Dengesiz beslenme: Bazı raporlar ortaya koyuyor ki, magnezyum gibi vücudun ihtiyaç duyduğu bazı besinlerin eksikliği göz kapağı kasılmalarını tetikleyebilmektedir. Bu raporlar bilimsel kanıtlar barındırmak açısından biraz zayıf olsalar da, göz kapağı seğirmesinin nedeni olabilecek bu durumu göz ardı edemem.

Bir besinin eksikliğinin sizi etkilediğinden şüpheleniyorsanız, rastgele bir besin desteği satın almak yerine, bir uzman tavsiyesi almak için aile doktorunuzla görüşün.

Alerjiler: Gözünde alerji olan insanlar göz kaşınması, şişmesi veya sulanması yaşayabilirler. Gözlerin ovulması, göz kapağı dokularına ve gözyaşına histamin salınmasına neden olur. Bu çok önemlidir, çünkü bazı vakalar göstermiştir ki; histamin, göz kapağı seğirmesine neden olmaktadır.

Bazı doktorlar, bu tarz göz kapağı seğirmelerini önlemek için antihistamin göz damlaları veya tabletleri önermektedirler. Ama antihistaminlerin göz kuruluğuna neden olabileceklerini de unutmayın. Gözleriniz için en doğru olan şeyi yaptığınızdan emin olmanın en iyi yolu, tedaviye göz doktoru ile birlikte karar vermektir.

Probilgi