Günde kaç tel saçınız dökülüyor?

Günde kaç tel saçınız dökülüyor?

Günde 50 ila 100 arası dökülen saç telleri normal ama....

Araştırmalar, bahar aylarında güneş ışınlarının saç döngüsünü düzenleyen hormonların salgılanmasını arttırdığını gösteriyor. "Özellikle bahar aylarında böyle bir durumla karşılaştığınızda endişelenmenize gerek yok. Ancak eğer mevsimler değişiyor, takvim yapraklarıyla birlikte saçlarınız da dökülmeye devam ediyorsa tedaviye başlamanız gerekiyor" diyen Dr. Melike Külahçı, öncelikle saç dökülmesinin mevsimsel olup olmadığının test edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Normal insanın kafa derisinde 100.000 saç kökü olduğunu belirten Dr. Külahçı, "Her sağlıklı saç folikülü sayısız kez kendini yenileme yeteneğine sahiptir. Günde 50 ile 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilir. Mevsimsel değişimler ise bu sayıyı iki kat arttırabilir" diyor ve saç dökülmesinin ne zaman ciddiye alınması gerektiği hakkında şunları söylüyor:

"Durum tespiti için, basit bir test uygulayabilirsiniz. Bu test için saçlarınızın en az iki gün yıkanmamış olması gerekmektedir. Testi uygulamak için önce parmaklarınızı saçınızın ön çizgisinden arkaya doğru götürün. Sonra, elinize gelen dökülmüş olan saçları bir kâğıt üstüne koyun. Beş kere bu hareketi tekrarlayın.

Toplam 10'dan az saç teli varsa: Her şey yolunda saç kaybı normaldir.
10–15 saç varsa: Mevsimsel saç dökülmesi başlıyor denebilir. Saçlarınızı desteklemek için vitamin tedavisine başlanılabilir.

15'ten fazla saç varsa: Saç kaybı var demektir. Tedaviye ihtiyaç vardır."

Dr. Melike Külahçı, saç dökülmesine 'dur' demek için uygulanan yöntemlerden birinin de 'Reversa' tedavisi olduğunu söylüyor ve yöntem hakkında şu bilgileri veriyor:

"Reversa tedavisi herhangi bir toksik madde içermediğinden hamilelere bile uygulanabilecek niteliktedir. Reversa tedavisini şu şekilde açıklayabiliriz: Normal saç uzama/dökülme otomasyonu üzerinde kişinin şifacı kan hücreleri olarak bilinen trombositlerin etkili olabildiğini göstermektedir. Trombositlerimiz yoğun bir sıvı haline getirilip saç köklerine enjekte edildiğinde, saç köklerini tetikleyerek uzama evresini harekete geçirebildiği anlaşılmıştır. Özellikle yoğun saç dökülmesi yaşayan kişilerde bu etki hızla dökülmeyi durdurarak kaybın ilerlemesini engellemektedir. Yöntem, tıbbın birçok alanında uygulama bulmuş ve Uluslararası Saç Cerrahisi Derneği (ISHRS)'nin 2010'da Boston'daki dünya kongresinde sunumu yapılmış bir tedavidir."

SAÇ NEDEN DÖKÜLÜR?

Dr. Külahçı, saç dökülmesinin nedenleri hakkında ise şunları söylüyor.

"Mevsimsel değişikliklerin saç üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Araştırmacılara göre en yoğun olarak kışın büyüyen saçların baharda dökülmesi gün içinde 100-200 tele kadar yükselebiliyor. Mevsimsel saç dökülme ve yeniden büyümesi kişiden kişiye değişebiliyor. Bazı insanların saçları dökülmeye yatkındır. Ama çok geçmeden yeni sezonla birlikte yeniden yeni saçları yerini alır.

Araştırmacılar Avrupalı erkeklerde testosteron seviyelerinde mevsimsel dalgalar olduğunu tespit etmiştir. Testosteron kafa derisi üzerinde saçın yeniden büyümesini düzenleyen önemli bir hormondur. Hormon düzeyindeki bu dengesizlik kadınlarda ve erkeklerde kelliğe yol açar. Ayrıca hormonal dengesizlik kadında saç incelmesine neden olur. Testosteron düzeyinde yaşanan dengesizlik de mevsimsel saç dökülmesinin nedeni olabilir. Mevsimlerin değişim dönemlerinde taze meyve ve sebzelerin çeşitlerinin değişimi göreceli bir vitamin eksikliğine yol açıyor olabilir. Bu dönemlerde saçın ihtiyaç duyduğu B2, B5, B6 vitaminlerinden besin desteği olarak alınması önerilebilir."