Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler

Opr. Dr. Murat Moray, güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilecek önemli bazı kurallara dikkat çekti.

Günümüzde güneş gözlüğü son derece önemli bir ihtiyaç olarak insanların dörtte üçü tarafından kullanılıyor. Göz için oldukça zararlı olan UV ışınlarına karşı koruma sağlanmasının yanı sıra, güneş gözlüğünün bir moda aksesuarı olarak da insanlar arasında büyük etkisi var.

Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Moray piyasada sunulan güneş gözlüklerinin nitelik bakımından çok fazla çeşitlilik gösterdiğini belirtti ve kişilere göz sağlığını koruyarak seçimlerini kolaylaştırmak amacıyla güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilecek önemli bazı kurallara dikkat çekti;

UV koruması yeterli olmalı

Güneş gözlüğü camlarının, ultraviyole (UV) de denilen ve güneşten gelen mor ötesi ışınlarına karşı koruma sağlaması gerekmektedir ve şarttır. UV ışınları gözle görülemeyen ve yoğun olduğunda retina (ağ tabaka) ve korneada(saydam tabaka) ağrılı yanıkların oluşmasına sebep olabilir. İnsanın gözbebeği aydınlık ortamda (kar ışığı dahil) küçülür ve göz içine giren ışık miktarını azaltmaya çalışır. Karanlık ortamda ise gözbebeği olabildiğince büyür ve gözün içine mümkün olan en fazla ışığın girmesini sağlar. İnsan gözü, ışığa karşı doğal bir savunma sistemine sahiptir. Oysa sadece görünen ışığı kesen ama UV ışınlarına karşı bir blokaj sağlamayan güneş gözlükleri, gözbebeğinin gözün kendini doğal yolla koruma özelliğini de devre dışı bırakırlar. Gözbebeği, güneş gözlüğünün sağladığı karanlık ortamda iyice açılacağından, görünmeyen UV ışınları açık gözbebeğinden içeri çok fazla oranda girer. “UV filtresi”, gözlük camının koyuluğundan bağımsızdır ve gözlük camının hamurunda gerçekleşir. Dolayısıyla güneş gözlüğünün gözü koruma özelliği camların koyuluk derecesinden çok camların kalitesine ve UV filtresinin bulunmasına bağlıdır.

 “UV 400″ ne anlama gelir?

“UV 400″ işareti gözlük camı içinden geçen ışınların 400 şiddetine kadar olan kısmının bloke edildiği engellendiği anlamına gelir. Günlük kullanımlarda bu değer oldukça yeterlidir, fakat kıyı veya dağlık bölgelerde bu değer yetersiz kalabilir. Bu durumda koruma değeri daha yüksek gözlüklerin edinilmesi gerekliliğinden mutlaka göz doktorunuza danışmalısınız.

Işığın emilimi ne demektir ve güneş gözlüğünde önemi nedir?

Emilim veya diğer adıyla absorbsiyon renkli gözlük camlarının ışığı geçirgenlik oranıdır. Örneğin %65 emilim miktarında gelen ışığın yalnızca %35′i göze ulaşıyor, geri kalanı emilerek veya yansıyarak göze girmesi engelleniyor demektir. Şehirde dolaşırken, karda kayak yaparken veya plajda güneşlenirken kullanacağımız güneş gözlükleri farklı özelliklere sahip olabilir, yüksek dağlık bölgelerde kullanım için %50 ile %70 arası emilim değerleri yeterli olurken çok aydınlık ortamlarda örneğin plajda güneş altında veya yoğun karlı bölgelerde en az  %85 oranında emilim değerlerinde olan gözlüklerin kullanılması gereklidir. Çünkü beyaz kum ve kar güneş ışınlarını %90 oranında yansıtır. Plajda şemsiye gölgesi altında da bronzlaşmamızın nedeni de budur.

Cam rengi güneş gözlüğü seçiminde önemli mi?

Açık kahverengi ve füme renkli camlar; çevre ışık ve renklerinin algılanmasında en az hataya neden olacağından doğru seçimlerdir. Siyah; Lacivert; Mor renklerde ise insan gözünün alışması için belli bir süreye ihtiyacı olur. Avrupa standartlarına göre ise kullanılan gözlük camı rengi, trafik işaretlerinin ve sinyallerinin renklerini algılamakta yanıltıcı etki yaratmamalıdır. Gözlük camı rengi ile camın içindeki UV koruması arasında hiçbir ilişki yoktur.

Güneş gözlüğü camlarının kalitesi nasıl kontrol edilir?

Kaliteli gözlük camlarında kabarcık, harelenme ya da düzensiz görüntü olmaz. Parmakla bastırılınca esnemez ve en önemlisi camın içinden bakarak odaklandığımız bir nesnede, gözlük hareket ettirildiğinde dalgalanma, şekil bozukluğu ve farklı yönlere kayma oluşmaz.

Güneş gözlüğü camlarımız yüzümüze uyumlu olmalı!

Güneş gözlüğümüzün camları, gözlerimizi yan ve üstlerden veya yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak nitelikte bir büyüklüğe sahip olmalı her açıdan gözü koruyabilmeli, yüz yapımıza uygun olarak rahat ve konforlu kullanılacak şekilde seçilmelidir. Her insanın baş yapısı farklıdır. Güneş gözlüğü çerçevesinin, kullanıcısının yüzüne ve başına iyi oturması için ayarlamanın baş şeklini, şakak genişliğini, iki göz arasındaki mesafeyi ve kulak yüksekliğini dikkate alarak titizlikle yapılması gerekir.

Araç kullanırken güneş gözlüğü takmalı mıyız?

Sık araç kullananlar, alacakları güneş gözlüğünün çerçeve ve saplarının ince olmasına dikkat etmelidir. Aksi halde sağ-sol ve yukarı-aşağı bakarken görme alanları kısıtlanmış olur. Bundan başka güneş gözlüğünün alacakaranlıkta ve gece takılmaması gerekir. Yetersiz aydınlıkta güneş gözlüğü takanlar, hem kendi yaşamlarını, hem de başkalarının yaşamlarını tehlikeye atmış olacaklardır. Gece sürüş esnasında farlardan yoğun rahatsızlık duyanlar için ise özel filtreli gece görüş camları mevcuttur ve bu camlarda kişiye özel olarak düzenlenebilir.

Güneş gözlüklerinin bakımı nasıl yapılır?

Her gözlükte olduğu gibi, güneş gözlüğünün de düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Silmek için yanında verilen özel gözlük bezleri tercih edilmeli; gömlek, kazak, t-shirt gibi materyaller kullanılmamalıdır. Aksi halde gözlük camında ince ve gözle görülmeyen fakat görüntü kalitesini oldukça etkileyen çizikler oluşur ve bir süre sonra gözlük kullanılamaz hale gelir.  Akan su altında sıvı sabun ve parmakla (sünger Ya da fırça kullanılmamalı!) yıkamak da iyi bir çözümdür. Hatta güneş kremi veya yağı bulaşan gözlüğün önce sıvı sabun ile akan su altında yıkanması, ardından da özel silme bezi ile kurulanması en doğrusudur.

Leyditurk.com