Güneş ışığının ritmine göre kanser tedavisi

Güneş ışığının ritmine göre kanser tedavisi

Nobel Ödülü’nü alan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın keşfi kanser tedavisinde uygulanıyor...

DNA onarım saatlerine göre kemoterapi saatlerinin ayarlanması başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Hastanelerinde bu tedavi yöntemini uyguladıklarını belirten Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, “Hücrelerin ritmine göre kanser tedavisi olarak bilinen kronomodüle tedavi ile daha başarılı sonuçlar elde edilebiliyor” diyor.

Dünyamız, evren ve tüm canlılar nasıl bir düzen içinde yaşıyorlarsa hücrelerimizde de benzer bir mekanizma mevcut. Sabahın ilk ışıklarıyla doğa uyanıyor ve güneşin batışıyla uykuya dalmaya başlıyorsa benzer bir döngü hücrelerimizde de mevcut. Şöyle ki DNA onarım mekanizması gün ışımasıyla artmaya başlıyor ve özellikle öğleden sonraki saatlerde en üst seviyeye çıkıyor. Gece saatlerinde ise en alt seviyelere iniyor. Bu Nobel Ödülü’nü geçtiğimiz hafta alan Prof.Dr. Aziz Sancar’ın keşfi. Onun bu keşfinden bazı hastalıkların tedavisinde de faydalanılıyor. En çok da kanser tedavisinde...

Hücrelerin ritmine göre kanser tedavisi…

Kemoterapi saatlerinin DNA onarım saatlerine göre ayarlanması durumunda daha başarılı sonuçlar elde etmenin mümkün olduğuna değinen Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, “Bu tedavi yöntemine ‘kronomodüle tedavi’ deniyor. Yani hücrelerin ritmine göre kanser tedavisi” diyor.

Yapılan çalışmaların daha etkin ve başarılı sonuçlar alınabileceğini gösterdiğini ifade eden Demiray, “Ancak hastaların yatmalarının gerekmesi, geceleri saat 2-4 de kemoterapi verilmesi gibi zorlukları da beraberinde getirmekte. Medicana hastanesi olarak bizler kronomodüle tedaviler yapmakta ve başarılı sonuçlar almaktayız” diye ekliyor.