Güneş yanığını hafife almayın

Güneş yanığını hafife almayın

Uzman Dr. Mustafa Çiftçi anne ve babaları uyarıyor.

Yaz aylarında özellikle çocuklarda sık görülen güneş yanıklarında, sıvı tüketilmesi ve nemlendirici kremler kullanılması gerekir.

Medipol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çiftçi, tatil ve deniz mevsiminin başladığı şu günlerde özellikle çocukları bekleyen bir tehlikeye karşı anne-babaları uyardı: Güneş çarpması ve güneş yanıkları…

Geniş Kenarlı Şapka Kullanılmalı

Güneşten korunmak için ilk olarak alınması gereken önlemin fiziksel olarak güneşten uzak durmak olduğunu söyleyen Dr. Çiftçi: “Saat 10:00 ile 16:00 arasında koyu gölgede olunmalıdır. Kumsal, beton ve deniz gibi yüzeyler ışığı yansıttıkları için koyu gölgede bulunulmadığında güneş ışınlarının halen cildimize ulaşabileceği unutulmamalıdır. Bir yaş altındaki çocuklar sürekli gölgede kalmalı, sadece sabah veya akşam, güneş ışınları dünyamıza eğik olarak ulaştığı dönemlerde güneşe çıkarılmalıdırlar. Altı ayın altındaki bebekler için mutlaka kolları ve bacakları örten kıyafetler seçilmeli, koyu gölgeden dışarı çıkarılmamalıdır. Çocuklar için geniş kenarlı şapka ve koruyucu krem kullanılmalıdır.”

Güneş kremlerin dışarıya çıkmadan en az 15 dakika önce uygulanması gerektiğini belirten Dr. Çiftçi, özellikle denize veya havuza girildikten sonra ve 2 saatte bir güneş kreminin tekrar sürülmesi gerektiğini de vurgulayarak şunları ekledi: “Su ile sık temas olacaksa suya dayanıklı ürünler tercih edilmelidir. Çocuklarda kullanılacak güneş kremi en az 30 koruma faktörlü olmalıdır.”

Yanığın Derecesine Göre Tedavi

Peki, alınan tüm bu önlemlere ve koruma tedbirlerine rağmen çocuğunuzda güneş yanığı oluşmuşsa ne yapmanız gerekiyor? Dr. Çiftçi, tedavi yönteminin yanığın derecesine bağlı olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor:

“En sık görülen ve yanık bölgesinde kızarıklık şeklinde bulgusu olan birinci derece yanıkta, soğuk su ile ıslatılmış bezlerle pansuman yaparak veya temiz bir poşet içine konmuş buzu araya ince ıslak bir havlu koyup cilde temas ettirerek yanık ağrısı azaltılabilir. Yanıklarda su kaybı çok olduğundan mutlaka yeterli miktarda sıvı tüketilmelidir. Gerekirse parasetamol grubu basit ağrı kesiciler ağız yolu ile alınabilir. Cildin iyileşmesini hızlandırmak için nemlendirici özelliği olan kremler kullanılabilir.”

Su Toplanmasına Dikkat!

Dr. Mustafa Çiftçi ikinci derece yanıklar konusunda da şunları söyledi: “Ciltte kızarıklığın yanı sıra içi sıvı dolu kesecikler şeklinde su toplanması görülür. Bu keseciklerin mikrop kapması riski çok daha yüksek olduğu için eğer güneş yanığında su toplanması görülüyorsa hekim desteği almak daha uygun olacaktır. Hekim gözetiminde ağrı kesiciler ve nemlendirici kremlerin yanı sıra antibiyotikli veya yara iyileşmesini hızlandıran kremler kullanılabilir ve hekimin uygun gördüğü şekilde pansuman yapılabilir. Yine birinci derece yanıklarda beşinci günde, ikinci derece yanıklarda yedinci günde halen düzelme olmamışsa hekime tekrar başvurulmalıdır.”