Güneşten korunurken yaptığımız en büyük hata !

Güneşten korunurken yaptığımız en büyük hata !

Bu alışkanlıklarınız cilt kanserine yol açabilir...

Gölgede oturuyorum, güneşten korunuyorum… Cildime yüksek koruma faktörlü ürün sürdüm, beni gün boyunca korur… Güneşten koruyucu ürünü kullandım, başka bir önlem almama gerek yok… Bunlar, özellikle yaz mevsiminde sıkça duyduğumuz, güneşten “hatalı korunma” yöntemlerinden sadece birkaçını oluşturuyor. Hepimiz güneşin zararlı etkilerini biliyor ve cildimizi korumak için gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz. Ancak, gerek eş dosttan işittiğimiz yanlış bilgiler, gerekse yeterince bilgilenmediğimiz için güneşten korunmaya çalışırken büyük hatalar yapabiliyoruz. Yanlış korunma yöntemlerimizin faturası ise ağır olabiliyor; örneğin cilt kanserlerinin gelişmesi gibi. Acıbadem Fulya Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Karabudak Abuaf, güneşten korunurken sıkça yaptığımız hataları ve doğrularını şöyle sıraladı.

1. Yanlış: Güneşten koruyucu ürünleri dışarıya çıktığımda sürebilirim

Doğrusu: Güneşten koruyucu ürünleri dışarıda değil, güneşe çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce evinizde  sürmelisiniz. Çünkü güneşten koruyucu ürünler ancak bu süre içinde deriden emilerek görev yapmaya hazır hale geliyorlar. Güneşten koruyucu ürünleri cildinize bir tabaka oluşturacak şekilde ve eşit dağıtarak uygulamalısınız.

2. Yanlış: Güneş koruyucuyu bir kez sürmem yeterli gelecektir

Doğrusu: Sanılanın aksine güneş koruyucu ürünleri bir kez sürmek sizi güneşten tüm gün boyunca korumak için yeterli gelmiyor. Bu nedenle krem sürme işlemini yaz aylarında her 2 saatte bir tekrarlamalısınız. Denize veya havuza girdikten sonra ya da aşırı terlemeniz halinde bu süreyi beklemeden  tekrarlamanız gerekiyor.  

3. Yanlış: Daha yüksek koruma faktörü daha iyidir

Doğrusu: SPF 30 optimal korumayı sağlamak için yeterli geliyor. SPF 70 ya da 100 faktörü bir kez kullanmak sizi güneşten tüm gün boyunca koruyamaz. Yüksek koruma faktörleri sizi güneşten daha çok korusa da, daha uzun süre koruduğu anlamına gelmiyor. SPF 30 faktörlü bir koruyucu sizi güneş ışınlarından yüzde 90 korurken, 70 faktör ise yüzde 98 oranında koruyor. Bu çoğu zaman göz ardı edilebilir bir farklılık aslında. Burada önemli olan, güneşten koruyucuları cildinize sürme işlemini gün içinde yaklaşık her 2 saatte bir tekrarlamanız. Diğer bir deyişle, her 2 saatte bir sürülen 30 faktörlü bir güneşten koruyucu sadece bir kez sürülen 100 faktörlü güneş koruyucularından daha etkin görev yapıyor.

4. Yanlış: Güneşten koruyucu sürdüm o halde tüm günümü güneş altında  geçirebilirim

Doğrusu: Güneşten koruyucu kremler sizi güneşin zararlı etkilerinden yüzde 100 koruyamazlar.  Bu nedenle şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu kıyafetler kullanmanın yanı sıra güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmaktan kaçınma alışkanlığına devam etmelisiniz.

5. Yanlış: Kremi gövdeme ve yüzümü sürdüm, güneşten korunuyorum

Doğrusu: Güneşten koruyucuları sürerken kolların iç kısımları, saç derisinin sınırları, burun üstü, göz kapakları, kulaklar, ense ve ayak üstleri kolayca atlanabiliyor. Saç kaybı nedeniyle kafa derisinde oluşan açık alanlara da mutlaka koruyucu kremin eklenmesi gerekiyor. Ayrıca dudaklarınızı da bu bölge için özel üretilmiş koruyucularla korumayı ihmal etmemelisiniz.

6. Yanlış: Geçen sezonlardan kalan güneş koruyucu kremlerimi kullanabilirim

Doğrusu: Güneş koruyucu kremleri satın alırken üzerindeki son kullanım tarihlerine dikkat etmeyi unutmayın. Kremlerin içeriğinde bulunan aktif maddelerin son kullanım tarihinden sonra etkisi azabiliyor ya da yok oluyor. 

7. Yanlış: Herhangi bir güneş koruyucu ile güneşten korunabilirim

Doğrusu:  Ürünü cilt tipinize uygun olarak seçmeye özen gösterin. Cildinize uygun olmayan bir koruyucu sizi kullanmaktan soğutabilir. Cilt tipinize uygun bir seçim yapmanız sizi krem kullanmak konusunda rahatlatır ve cesaretlendirir. Akneli, yağlı, kuru ya da hassas ciltler gibi cilt tipinizi tanıyarak sizin için özel hazırlanmış güneş koruyucu kremlerden birini tercih etmelisiniz. 

8. Yanlış: Kendime sürdüğüm güneşten koruyucuyu çocuğuma da kullanabilirim

Doğrusu: FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) 6 aylıktan küçük bebekler için güneşten koruyucu kullanımını önermiyor. 6 aylıktan büyük bebekler ve çocuklara bu yaş grubunun narin cilt yapılarına uygun, özel olarak üretilmiş güneşten koruyucular kullanılması gerekiyor. Özellikle plajda güneş ışınlarını perdelemek için özel üretilmiş kıyafetler giydirmeli, bahsi geçen kremleri sadece açıkta kalan alanlara sürmeli ve göz çevresine kullanmaktan kaçınmalısınız. Beraberinde mutlaka güneş gözlüğü ve şapka giymelerini sağlamanız da çok önem taşıyor.

9. UVB ışınlarını filtre eden güneş koruyucular kullanmak yeterlidir

Doğrusu: Cildinizde güneş yanığından esas sorumlu olan ışınlar her ne kadar UVB olsa da, deri yaşlanmasına neden olan ve bağışıklık sisteminizi baskılayan UVA ışınlarından da korunmanız çok önemli. Bu nedenle güneşten koruyucunuzu seçerken hem UVA hem de UVB ışınlarını filtre eden “ geniş spektrumlu (broad spectrum)” ürünler seçmeniz daha uygun bir yaklaşım olacaktır.

10. Yanlış: Gölgede oturuyorum, güneşten korunuyorum

Doğrusu: Şemsiye altında veya gölgede bulunmanız sizi UV ışınlarından tümüyle  korumuyor. Bu nedenle gölgede bile olsanız güneşten koruyucu ürünleri  kullanmayı asla ihmal etmemelisiniz.

Leyditurk.com