Hamilelikte antibiyotik kullanımı

Hamilelikte antibiyotik kullanımı

Hamilelik sırasında antibiyotik kullanan anne adaylarının bebeklerinde astıma daha sık ratlanıyor.

Danimarka'da yapılan araştırmaya göre hamileliği sırasında antibiyotik alan annelerin bebeklerinde astıma yakalanma oranı daha yüksek oluyor. Sonuçlar antibiyotiklerin astıma neden olduğunu kanıtlamıyor. Fakat vücutta oluşan dost bakterilerin üretilmesini antibiyotikler astımı olan çocuklarda engelleyerek dolaylı olarak da olsa etkilemektedir.

Kopenhag Üniversitesi profesörlerinden Dr. Hans Bisgaard "Anne adaylarının gebelik sırasında aldıkları antibiyotiklerin doğal bakteri dengesini bozarak, doğumdan sonra yeni doğana geçtiğini ve bu dengesiz bakteri doğası ileride bağışıklık sistemini etkileyediğini tahmin ediyoruz." dedi.

Bağışıklık sistemi üzerindeki bu etkiler astıma neden olduğu konusunda araştırmalar hala devam etmekte. Önceki araştırmalar antibiyotikler ve astım arasında bağlantı olduğunu sunan birtakım kanıtlar sunuyordu. Fakat bazı bilim adamları bu kanıtların doğruluğunun olmadığını öne sürdüler.

Dr. Hans Bisgaard ekibi ise 1997 ile 2003 yılları arasında doğan 30.000 bebek üzerinde yaptıkları araştırmaya göre 7.300 bebeğin 53 lük kısmında astıma rastlandığı görüldü. Hamilelik döneminde antibiyotik almamış annelerin bebeklerinde yapılan araştırmaya göre 23.000 bebeğin %2.5 luk kısmında astıma rastlandı.

Astım risk faktörleri göz önüne alındığında Bisgaard ekibi, antibiyotiğe maruz bırakılan bebeklerde %17 oranında daha fazla astıma yakalanma oranını hesapladılar.

Fakat astım oranını düşürmek için de antibiyotik alımından uzak durmanın da yararsız olduğunu da vurguluyorlar. Buna karşın henüz tam olarak kanıtlanmamış olsa da astımın nedeni doğmadan oluşan şartlardan olduğunu savunmaktalar. Gebelik sırasında dışarıdan alınan ilaçlara dikkat edilmesi gerektiği ve bebek gelişiminde tehlikeli durumlar oluşmaması için bebeğin gidişatı (kilosu,boyu vs) kontrol altında izlenmelidir. Gebelik haftası hesaplama ise bu gelişimi değerlendirmek için bir yöntem olarak sunulmaktadır.