Hangi durumlarda diyabetten şüphelenmeli?

Hangi durumlarda diyabetten şüphelenmeli?

Diyabetin ya da gizli şekerin olduğundan şüpheleniyorsan bu haber sizin dikkatinizi çekebilir.

Sık sık tatlı krizi mi yaşıyorsun? Diyabet ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık.
Şeker hastalığı, klasik bulgular görülmeden (çok su içme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu), ortalama beş, 10 yıl önce kendini gösteriyor. Erken teşhis edilebilirse hem diyabet gelişimi hem de diyabete bağlı komplikasyonlarla karşılaşma riski azalıyor. Gizli şekerin kendine özgü belirtileri var. Bu belirtilerin anlamını erkenden çözemezsen, yıllar sonra diyabet olarak karşına çıkabilir.

Reaktif Hipoglisemi

Şeker düşme atakları ile kendini gösteren hipoglisemi, diyabetin erken habercisi olabileceği gibi obezitenin de önemli nedenlerinden biri. En önemli özelliği, açken değil, yemek yedikten sonra şeker düşme atakları (hipoglisemi) oluşturması. Buna tokluk hipoglisemileri deniyor. Bu rahatsızlığı yaşayanların tokluk (yemekten iki saat sonraki) kan şekeri, açlık kan şekerinden daha düşük çıkıyor.
Kan şekerin düştüğünde sinirli, tahammülsüz hissediyorsan, çarpıntın oluyorsa, konsantrasyon bozukluğu yaşıyorsun vakit kaybetmeden doktora gitsen iyi olur. Şeker düşme atakları hâlsiz, yorgun, güçsüz bırakır ve yaşam kaliteni ciddi anlamda düşürebilir. Birçok hasta şeker düşüklüğü ataklarını panik atak gibi algılar, psikolojik bir sorunu olduğunu düşünür. Aslında hissedilenlerin nedeni sadece metabolik düzensizliktir. Bu düzensizlik kontrol altına alındığında, sorunlar da ortadan kalkar.

“Gizli Şeker”

Bu dönem, reaktif hipoglisemi ataklarından sonra, açlık ve tokluk kan şekerinin yükselmeye başladığı ancak diyabet tanısı konulacak kadar yükselmediği dönem. Gizli şekerde, diyabetin klasik belirtileri olan ağız kuruması, idrara sık çıkma gibi belirtiler görülmüyor. Yemek yeme isteği artıyor. Kilo aldıkça acıkma atakları ortaya çıkıyor ve bu durum bir kısırdöngü hâlinde devam ediyor. Yağlar karın bölgesinde birikiyor, yemek sonrasında yorgunluk ve uyku hâli gözlemleniyor. Gizli şekerin olup olmadığını anlamak için Açlık Kan Şekeri veya Şeker Yükleme Testi (OGTT) yaptırabilirsin.

Women'sHealth