Hayatınızı tehdit ediyor

Hayatınızı tehdit ediyor

Alerji, gelişmiş toplumlarda ve kentlerde yaşayan çocuklarda sık görülen hastalıkların ilk sıralarında geliyor.

Uzman Doktor Salim Küçük, alerjinin, tekrar ederek seyreden bir hastalık olduğu için bireyleri sosyal hayatlarında ve günlük yaşamlarında rahatsız ettiğini hatırlattı. Alerjinin, genellikle hafif şikayetlerle seyrettiğini vurgulayan Küçük, "Alerji, hayatı tehdit edecek kadar ağır seyreden nadir klinik tablolarla da karşımıza çıkabilir.

Geçmeyen öksürük, hapşırık, kaşıntı, döküntü, ciltte kaşıntı, burun tıkanıklığı gibi şikayetler ile günlük hayatınızda sürekli sizinle olup, toplum içinde hareket kısıtlılığı, rahat davranamama, kendini kısıtlama, korumaya alma gibi rahatsız eden durumlara neden olur" dedi.Küçük, çevrede bulunan her şeyin alerjiye neden olabileceğini belirterek, hayatın farklı dönemlerinde ortaya çıkan genetik bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın bireyle birlikte bir sonraki nesle aktarıldığını kaydeden Küçük, özellikle çocuklarda dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında şu bilgileri verdi:

"Spesifik allerjen tespit edildiyse, allerjenden uzak durulmalı. Yaşam yerleri nemli ve rutubetli olmamalı. Yün, yatak, yorgan, yastık ve yün giysiler kullanılmamalı. Çocukların bulunduğu ortamlarda sigara içilmemeli. Kimyasal boyalar ve bakım ürünlerine maruz bırakılmamalılar. Bireylerin, yatak örtüleri sıcak su ile haftalık yıkanmalı. Anne sütü ile 2 yaşına kadar beslenmeleri gerekiyor. Mevsimler girip aşısının yapılmalı."