Her ağrıda ağrı kesici içmeyin

Her ağrıda ağrı kesici içmeyin

Bilinçsizce tüketilen ağrı kesiciler ağrıyı arttırıyor.

Baş ağrısını geçirmek için uzman görüşü olmadan ve bilinçsizce tüketilen ağrı kesiciler, bir süre sonra hiç bir işe yaramadığı gibi kişiyi hastanelik de edebiliyor.

Hemen hemen herkes, migren gibi kronik bir baş ağrısı hastalığı olmasa da baş ağrısı çekebiliyor. Baş ağrısı stresten, psikolojik nedenlerden, ani sinirlenmelerden, hatta öksürmeden bile ortaya çıkabiliyor.

Bilinçsizce tüketilen ağrı kesicilerin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine vurgu yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit, özellikle karaciğer ve böbrek sorunlarına dikkat çekiyor. Dr. Eryiğit, uzman görüşü olmadan ağrı kesici kullanmanın sakıncaları hakkında şunları söylüyor:

“Bazı baş ağrıları kronik günlük baş ağrılarındandır. Baş ağrısı hastanın ağrı kesicileri ve migren atak tedavisi için verilen ilaçları doktorunun önerdiği doz ve süreden daha sık alması sonucu gelişir. Amerika Birleşik Devletleri’nde kronik baş ağrısı nedeniyle başvuran hastaların % 50 ile 80’i her gün analjezik (ağrı kesici) kullanmaktadır. Analzejiklerin kötüye kullanımı, ülkemizde en sık görülen başağrısı nedenleri arasında neredeyse birinci sıradadır. Reçetesiz ilaç kullanımı, uzmanlık dalı nöroloji olmayan hekimlerce çok sık analjezik reçetelenmesi bu durumda etkilidir. Baş ağrısının tedavisi kademeli azaltma ve koruyucu düzenli tedavi ile yapılmalıdır. Bazı migren atak ilaçlarının kesilmesi sırasında hastanın hastaneye yatırılması gerekebilir. Ağrı kesici kullanılırken başağrısının yanı sıra böbrek ve karaciğer hastalıklarının da gelişebileceği unutulmamalıdır” diyor.

AĞRI KESİCİ YERİNE NELER YAPILABİLİR?

Ağrı kesici alınmadan da ağrıyı dindirmenin mümkün olabileceğine değinen Dr. Eryiğit, “Bulantı olmadan kusma, 15 dakikadan uzun süren görme bulanıklığı gibi farklı beyin hastalıklarına işaret edebilecek belirtilerin olması durumunda acilen bir nörolog hekim ile görüşülmelidir. Bu durumlar dışında, hemen bir ağrı kesici olmak yerine, karanlık ve sesiz bir ortamda uyumak, başı fular benzeri bir şeyle sıkmak, başa soğuk uygulamada bulunmak ve rahatlatıcı bir şeyler içmek gibi yöntemler uygulanmalıdır” diyor.

NTV