Her ateşlenenmede antibiyotik kullanmayın

Her ateşlenenmede antibiyotik kullanmayın

Her ateşli hastalık antibiyotikle tedavi edilmeyeceği gibi, her antibiyotik her hasta için uygun değildir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Acicbe, ''Her ateşli hastalık antibiyotikle tedavi edilmeyeceği gibi, her antibiyotik her hasta için uygun değildir'' dedi.

Acicbe, antibiyotik kullanımıyla ilgili yapılan yanlışlar olduğunu vurgulayarak, ''Başlıca yanlış, hekim tarafından önerilmeden antibiyotik kullanılması. Toplumda en yaygın antibiyotik kullanılan hastalıklar olan solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğunun nedeni virüsler'' diye konuştu.

Virüslerin neden olduğu viral enfeksiyonların tedavisinde antibakteriyellerin yerinin olmadığını ifade eden Acicbe, ''Gereksiz antibiyotik kullanımı, antibiyotik direncine neden olarak ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullandığımız antibiyotiklerin etkisiz kalmasına yol açar'' ifadelerini kullandı. Hekim tarafından reçete edilen antibiyotiklerin önerilen doz ve sürede kullanılması gerektiğine dikkati çeken Acicbe, şöyle devam etti:

''Uygun olmayan doz ve sürede antibiyotik kullanılması, hem hastalığın tam tedavi edilememesine hem de nükslere yol açar. Ayrıca hastalıktan sorumlu olan bakterinin direnç geliştirmesine neden olur. Tarım ürünlerinde ve çiftlik hayvanlarında antibiyotik kullanılması, toplumda antibiyotik direncinin yayılmasına etki etmektedir. Bazen hastanın da ısrarıyla, gerekmediği halde antibiyotik reçete edilebilmektedir. Oysa doğru ilacın, doğru endikasyonda, doğru dozda, doğru zamanda ve doğru aralıklarla reçete edilmesi gereklidir.''

Yrd. Doç. Dr. Acicbe, hastanede yatan hastaların durumlarının daha karmaşık olduğuna değinerek, ''Bir yandan ciddi enfeksiyonu olan hastada antibiyotiğin geç başlanması hastanın hayatını tehlikeye atarken, enfeksiyon olmaması halinde ise gereksiz antibiyotik kullanılması direnç gelişimiyle birlikte yeni risklere zemin hazırlamaktadır'' dedi.

''Her ateşli hastalık antibiyotikle tedavi edilmeyeceği gibi, her antibiyotik her hasta için uygun değildir'' diyen Acicbe, ''Uygun antibiyotikler, hastanın yaşı, altta yatan diğer hastalıkları, karaciğer ve böbrek fonksiyonları, kullandığı diğer ilaçlarla etkileşimleri, gebelik ve alerji durumu gibi pek çok faktör göz önüne alınarak hekim tarafından her hastaya özel olarak belirlenir'' diye konuştu.

''DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN''
Özlem Acicbe, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmayın, antibiyotiklerin ciddi yan etkileri olabileceğini unutmayın. Hekiminize, en pahalı veya en yeni antibiyotiği yazması için ısrarcı olmayın. Reçete edilen antibiyotiği mutlaka önerilen doz ve sürede kullanın. Yeterli doz ve sürede kullanmazsanız, hastalığınızın tekrarlamasına ve bakterinin direnç geliştirmesine neden olabilirsiniz. Antibiyotik direnci, tedavi başarısızlığına, yan etkileri daha fazla olan antibiyotiklerin kullanılmasına, hastanede yatış süresinin uzamasına, tedavi masraflarının artmasına ve bazen hastanın ölümüne neden olabilir.''

Yrd. Doç. Dr. Acicbe, antibiyotik konusunun, Antalya'da 13-17 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi'nde (Klimik 2013) ele alınacağını kaydetti.

AA