Her kitle meme kanseri değildir !

Her kitle meme kanseri değildir !

Siz de meme kanseri için düzenli kontrol ve doktor muayenesini ihmal etmeyin.

Meme kanserinde erken tanı, tedavinin başarıya ulaşmasını önemli oranda artırıyor. ABD’de her 8 kadından 1’inde rastlanılan meme kanseri, ülkemizde de yaklaşık 10 kadından 1’inde rastlantı oranıyla yakalanıyor. Yeni tanı ve tedavi yöntemleri ile erken evrede tespit edilen meme kanserinde tedavi mümkün. Meme kanserinin en kolay taranabilir ve erken teşhisinin hayat kurtaran bir kanser türü olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Levhi Akın meme kanseriyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Her kitle meme kanseri değildir

Eğer memenizde sürekli bir kitle veya değişiklik hissederseniz bir an önce doktora görünmelisiniz. Şunu unutmayın her 10 kitleden 8\'i kanser değildir. Ancak her ay düzenli olarak kendi kendinize yaptığınız kontrol, düzenli doktor muayenesi ve mamografi-ultrasonografi ile meme kanserinde erken tanı mümkün. Meme kanseri riski ileri yaşlarda artıyor olsa bile, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Doğumdan 39 yaşına kadar her 231 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. 40-59 yaşları arasında bu olasılık 25 kişide 1\'dir. Ülkemizde ise en sık meme kanseri tanısı konan yaş grubu 45-49 yaş grubudur.

Aile öyküsü önemli

Meme kanserine yakalanan kadınların yüzde 80\'inin aile öyküsünde meme kanseri yoktur. Yaş meme kanseri için bilinen en önemli risk faktörlerinden biridir. Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınlarda risk biraz artabilir, çok artabilir veya değişmeyebilir. Yüksek kaliteli mamografi, meme kanserinin mümkün olduğunca erken, tedavi edilebilirliğinin en yüksek olduğu dönemde yakalanması için en güvenilir yöntemdir. Meme kanseri hissedilebilir duruma geldiğinde genellikle mamografide saptanabilecek boyuttan daha büyüktür. Yine de kendi kendinize veya bir uzman tarafından yapılan meme muayenesi çok önemlidir. Meme kanseri riski yüksek olan kadınlarda, yaşam tarzı değişiklikleri (alkol tüketiminin en aza indirilmesi, sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz), ilaçlar; çok yüksek risk taşıyanlarda cerrahi (önleyici mastektomi, bazı kadınlarda önleyici yumurtalık alınması) önerilebilir. Risk düzeyinizle ilgili varsayımlarda bulunmadan önce doktorunuzla veya bir genetik danışmanla görüşün.

Risk faktörleri neler

· Ailede meme kanseri olan anne, teyze, anneanne gibi kişilerin olması.

· Aşırı kilo, hareketsiz bir yaşam.

· Stres ve anksiyete.

· Sigara ve aşırı alkol tüketimi.

· Uzun süreli hormon ve doğum kontrol hapı kullanımı.

· Hiç doğum yapmamış olmak ya da ilk doğum yaşının 30’dan sonra olması.

· Yeterli süre emzirmeme, düşük ve kürtaj.

Bu belirtilere dikkat

· Memede ağrısız sertlik (kitle), memede büyüme ve asimetri.

· Meme başında çökme, içeri doğru çekilme, tek taraflı meme başı akıntısı, meme cildinde kalınlaşma, portakal kabuğu görünümü, koltuk altında şişlik, sertlik, memenin damarsal yapısında değişiklik.

Nasıl kontrol edilebilir

Adet döneminden sonraki hafta, her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılmalı. 40 yaşından sonra yılda 1 kez hekim tarafından meme muayenesi yapılarak ve risk durumuna göre her yıl veya iki yılda bir düzenli mamografi çekilmesiyle erken teşhis sağlanabilir.