Hobi sahibi olmanın psikolojiye etkileri

Hobi sahibi olmanın psikolojiye etkileri

Psikiyatrist Mustafa Ulusoy, Hobium için hobi sahibi olmanın insan psikolojisi üzerindeki etkilerini açıkladı.

Psikiyatrist Mustafa Ulusoy, Türkiye’nin en büyük online el işi hobi platformu Hobiumiçin, hobinin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini açıkladı. Ulusoy, günümüzde hobi sahibi olmanın en iyi dinlenme şekli olduğunu belirterek, hobinin aile içi iletişimdeki önemini vurguladı. İnsanların en depresif hissettiği ve mutsuz olduğu zamanın, hareketsiz kalıp üretmediği anlar olduğunu belirten Ulusoy, “Evrendeki her şey sürekli bir hareket halinde… Varlığın mayası ve özü harekettir. Bu nedenle, evrenin hareketine insan da katılmak istiyor. İnsan, sürekli hareket halinde üreten bir varlık olarak yaşamak istiyor.” dedi. Hobinin bu aşamada devreye girdiğini vurgulayan Ulusoy; “Akşam saatlerine kadar çalıştıktan sonra televizyon karşısında hareketsiz kalmak, gerçekte insan ruhunu zedeleyen, bunaltı veren bir durum… Çünkü insanlar televizyon karşısında üretemiyor. Ancak hobisini sürdüren örneğin nakış işleyen bir kişi, bir şey üretiyor ve hareket halinde, zihinsel olarak bir şeyle meşgul oluyor. Bu da dikkatimizi, konsantrasyonunuzu arttırıyor ve ruhumuza doyum getiriyor” dedi.

Dinlenmenin saatlerce yatmak olmadığının altını çizen Psikiyatrist Mustafa Ulusoy; “Uzun süre hareket halinde hareketsiz ve atıl kalmak, beyni, zihni veya ruhu dinlendirmiyor. Zihin, sadece farklı aktivitelerle dinlenebiliyor. Çalışmak haricinde farklı aktivitelerle uğraşarak, örneğin nakış, boyama, örgü gibi hobilerle üreterek zihnimizi dinlendirebiliriz.” dedi.

Zamanın anne babalarının çocuklarını sadece ders odaklı hale getirdiğini belirtenUlusoy, anne babaların “çocuğum yeter ki ders çalışsın başka bir şey istemiyorum” anlayışından vazgeçmeleri gerektiğini belirtti. Ulusoy, çocukların ders çalışmak dışında başka alanlarda da bazı şeyleri üretebildiğini kendilerine göstermeleri gerektiğini, bu durumun çocuğun kişilik gelişimi açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.

Leyditurk.com