Hurma şişmanlatır mı?

Hurma şişmanlatır mı?

İşte kuru hurmanın sağlık üzerine etkileri…

“Ramazan ayının vazgeçilmezi olan kuru hurma, besin değeri açısından oldukça değerli ve kaliteli olmasına karşın aşırı tüketimi vücutta farklı etkilere sebep olabiliyor” diyen Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, hurma tüketiminin faydalarına ve zararlarına değindi.

- Kuru hurma, yüksek fibrin içeriği ile kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir, oruç tutarken uzun süreli açlık sebebiyle bozulan bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkilidir.

- B1, B2 vitamin içeriği ile sinir sistemini korur ve beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. İftarda az miktarda hurma tüketimi, vücudu dinlendirici etki gösterir.

- A vitamini içeriği ile göz sağlığının korunmasında ve gece körlüğüne karşı koruyucudur.

- Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Cilt güzelliği ve sağlığının korunmasında rol oynar.

- Yüksek miktarda potasyum içeriği ile vücudun potasyum dengesini ayarlar ve tansiyon düzenlenmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyonu olanların günlük tüketmesi önerilir.

- Yüksek lif içeriği ile kötü kolesterol düzeyini düşürür ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

- Glikoz içeriği yoğun olan kuru hurmanın fazla tüketilmesi kan şekerini ani yükseltmekte ve şeker hastalarında risk oluşturmaktadır. Bu sebeple birçok mucizevi etkisi olan kuru hurmayı, ramazan ayında dikkatli tüketmek gerekmektedir.

- Tek bir hurmada 20 kalori olduğu düşünülürse, kuru hurmanın fazla tüketimi yüksek kalori değeri sebebiyle kilo alımını hızlandırır. Bu sebeple iftarda 2-3 tane tüketilecek hurma, vücut sağlığı için yeterli olacaktır.