İdeal bir uyku kaç saat olmalı?

İdeal bir uyku kaç saat olmalı?

Mevsim değişikliklerinden olumsuz etkilenmek istemiyorsanız uykunuzu düzene sokmalısınız.

Savaş, psikiyatrik rahatsızlıkların önemli bir bölümünün mevsimsellik gösterdiğini, bazı hastalıklara bahar ve yaz aylarında daha sık rastlandığını belirtti.

Mevsim geçişlerinde ''açık depresif'' diye tanımlanan yorgunluk, bitkinlik, hayattan zevk almama gibi belirtilerin ortaya çıkabildiğini ifade eden Savaş, bu olumsuzlukların biyoritim değişikliğine bağlı olduğunu vurguladı.

Gece dinlenmeyi sağlayan melatonin hormonunun, gündüzler uzadıkça daha az salındığını dile getiren Savaş, ''Bu nedenle yeterince dinlenemiyoruz. Gündüz maruz kaldığımız ışık da beyinde serotoninin daha fazla salgılanmasına neden oluyor. Işık aslında anti depresan etkiye sahip ancak karanlığın da dinlendirici rolü var. Mevsim değişikliklerinde yaşanabilecek sorunlara karşı uyku ritminin çok iyi ayarlanması gerekiyor'' dedi.

GECE UYUMALIYIZ

Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş, melatonin hormonunun saat 21.00 civarında salınmaya başlandığını ve 05.00'lere kadar yüksek seviyelerde seyrettiğini, bu salınımın ışıkla ortadan kalktığını bildirdi. Uykunun da bu saatler arasında alınması gerektiğini belirten Savaş, şunları kaydetti:

''Uyku 7 saatten az, 9 saatten de fazla olmamalı. Bunu modern yaşama uyarlamamız çok da mümkün gözükmüyor ama ideal uyku 21.00 ile 04.00 ya da 05.00 arasındadır. Bunu yapamasak da, hiç olmazsa gece en geç 23.00'te yatmayı başarmak, daha geç saatlerde yatmamak, sabah da erken bir saatte kalkmak lazım. Gün içinde uyumak, gece uyumamak çok tehlikeli. Modern hayat uyku düzeni ciddi anlamda bozdu. Gece uyumalıyız, gündüz de uyanık olmalıyız. Bunun mevsim değişikliklerinde de avantaj sağlayacağını düşünüyorum.''