İki kişiden biri bu ilacı kullanıyor

İki kişiden biri bu ilacı kullanıyor

Bilinçsiz antibiyotik kullanımından sonra yanlış antidepresan kullanımı ile de rekora koşuyoruz.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Aydın, 2003 yılında 14 milyon 238 bin kutu antidepresan satılırken, 2012 yılında bu rakamın yüzde 160 artışla 36 milyon 881 bine ulaştığını söyledi. İnsanlar, reçetesiz olarak da satılan bu ilaçları, mutsuz oldukları anda birbirlerine tavsiye ederek kullanımını yaygınlaştırıyor. Oysa yanlış antidepresan kullanımı panik ataktan cinsel problemlere, ilaç bağımlılığından intihar eğilimi riskine kadar birçok soruna davetiye çıkarabiliyor.

Lensinizi doktor onayında kullanın

Lensler, kişinin gözüne uygun olmadığında ya da doğru kullanılmadığında, körlüğe hatta gözün kaybedilmesine varan ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Yasalara göre kontakt lenslerin, tek yetkili olarak mutlaka bir göz doktoru tarafından uygulanması ve reçete edilmesi gerekiyor. Türk Oftalmoloji Derneği tarafından üç yıl önce başlatılan ve halen çalışmalarına devam edilen “Kontakt Lens Bilgilendirme Projesi” ile rastgele ve reçetesiz lens satın alınmaması, doktor kontrolünde kullanılması gerektiği önemle vurgulanıyor. Proje kapsamında halkı biliçlendirmek üzere hazırlanan www.todnet. org/todlens adresinden, kontakt lensler hakkında en doğru ve kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

DİKKAT!

Kış geldi, sakatlanmalar arttı. Yağmurlu ve karlı havalarda kaygan zeminde yürürken ekstra özen göstermeyi unutmayın...

Zayıflama hapları bağımlılık yapabiliyor

Zayıflattığı gerekçesiyle piyasaya sürülen bazı bitkisel ürünler, bağımlılığa yol açabiliyor. Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gül Eryılmaz, zayıflama haplarının bazılarında uyuşturucu ve keyif verici özelliğe sahip maddelerin bulunabildiği uyarısında bulunuyor ve ekliyor: “Bu ürünleri kullanmak, zamanla doz artırımına sürüklenilmesine ve ürüne bağımlı hale gelinmesine yol açabiliyor. İlaçlar alınmadığında kişide terleme, sıkıntı, telaşlı hal, hareketlilik ve epileptik nöbet geçirimi durumları görülebiliyor.” Zayıflama haplarının mutlaka doktor kontrolünde kullanılması öneriliyor. 

Formsante