İnsan hayatıyla oynuyorlar !

İnsan hayatıyla oynuyorlar !

Hastalar Hepatit B'nin tedavisi olmadığı yönünde yanlış inanca kapılıyor.

İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinden Doç. Dr. Serap Gençer, Hepatit B tedavisinde geliştirilen bazı ilaçlardan umut verici sonuçlar alınmaya başlandığını belirterek, “Hastalarımız Hepatit B'nin tedavisi olmadığı yönünde yanlış inanca kapılıp, kendi başlarına başka tedavi yöntemleri bulmaya çalışıyorlar. Bundan kaçınmalarını öneriyoruz” dedi.

Doç. Dr. Gençer, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde düzenlenen 4. Türkiye EKMUD Platformu'nda kongrede kronik hepatit tedavisindeki güncel yaklaşımlar konusunda katılımcıları bilgilendirdiğini anlattı.

Toplumda Hepatit B taşıyıcılığı görülme sıklığının yüzde 5'ler seviyesinde olduğuna değinen Gençer, bu hastalığın taşıyıcısında rahatsızlık görülmeye başlandığında tedaviye geçildiğini ifade etti.

Hepatit B'nin tedavisinde kullanılacak yeni ilaçların geliştirilmeye başlamasını, “Umut verici” diye nitelendiren Gençer, bazı hastaların ise doktora gitmek yerine, nasıl sonuç vereceğini bilmedikleri bitkisel ürünleri kullanmayı tercih ettiklerinin altını çizdi. Bu durumun, tedavideki başarıyı olumsuz etkilediğini, vücuda telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğini vurgulayan Gençer, şöyle konuştu:

BİTKİSEL ÜRÜNLER İNSAN HAYATIYLA OYNUYOR

“Hastalarımız Hepatit B'nin tedavisi olmadığı yönünde yanlış inanca kapılıp, kendi başlarına başka tedavi yöntemleri bulmaya çalışıyorlar. Bundan kaçınmalarını öneriyoruz. Hastalar, şifa bulmak amacıyla kendi başlarına bazı bitkisel ürünlere başvurmaları sonucu hayatlarıyla oynuyorlar, ölümcül sonuçlara neden oluyorlar. Bilinçsiz ilaç ya da ürün kullanımı, tedaviyi zorlaştırıyor, hastaya daha fazla zarar veriyor.”

Bilinçsiz ilaç kullanımı konusunda karşılaştığı bir vakayı örnek gösteren Gençer, bir Hepatit B taşıyıcısının komşusundan duyduğu bir bitkisel çayı iyi olacağı düşüncesiyle kullandığını ve karaciğerinde ağır hasar meydana geldiğini anlattı.

Gençer, kronik hepatitin tedavi edilmemesi halinde, siroz ve karaciğer kanserine yol açtığını bildirdi.

"YAŞLILARDA GÖRÜLEN ENFEKSİYONLARDA ARTIŞ VAR"

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Canan Ağalar da, 4. Türkiye EKMUD Platformu'na yurt içi ve yurt dışından 518 uzman ve araştırma görevlisi ile 100 konuşmacının katıldığını söyledi.

Türkiye'de enfeksiyon hastalığının profilinin değiştiğini anlatan Prof. Dr. Ağalar, son dönemde daha çok hastane enfeksiyonlarının görülmeye başlandığını vurguladı. Yaşlılarda görülen enfeksiyon hastalıklarındaki artışa da dikkati çeken Ağalar, “Kanla bulaşan hastalıklarda, organ nakillerinde enfeksiyonun ciddi oranda etkilerini görmekteyiz. Bu kongrede de tanı, direnç, tedavi, korunma konularını irdeledik” dedi.

AA