Kadınlar neden uzun yaşar ?

Kadınlar neden uzun yaşar ?

Kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasının sırrı bilim adamları tarafından çözüldü.

 

Bir araştırmaya göre, kadınların erkeklerden uzun yaşamasının nedeni, bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olması. Vücudun savunması yaşla azalırken, erkeklerin hastalıklara karşı direncinin düşük olması ömürlerini de azaltıyor.

Japon bilim adamları, konuyla ilgili araştırmalarını Immunity and Ageing adlı dergide yayınladı. Buna göre, bağışıklık düzeyine ilişkin testler, biyolojik yaşla ilgili ipucu verebiliyor.

Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyona ve kansere karşı koruyor, ancak doğru çalışmadığı zamanlarda hastalığa neden oluyor.

Japonya'da yapılan araştırmada, bağışıklık sisteminde yaşla bağlantılı değişikliklerin, kadınlarla erkeklerde ortalama ömür süresi arasındaki farkı açıklayıp açıklayamayacağına bakıldı. Tokyo Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi'nden Prof Katsuiku Hirokawa ve meslektaşları, yaşları 20 ile 90 arasında değişen 356 sağlıklı kadın ve erkekten alınan kan örneklerini inceledi.

Vücudun savunmasında rolü olan akyuvarlarla sitokin adı verilen moleküllerin düzeyi ölçüldü. Her iki cinste de, beklendiği gibi yaşla birlikte akyuvarların azaldığı gözlendi.

Ortalama Ömür Beklentisi

Ancak yakından bakıldığında, bağışıklık sisteminin iki temel öğesi olan T ve B hücrelerinin yaşlanma hızının kadınlar ve erkekler arasında farklı olduğu görüldü.

T hücreleri vücudu enfeksiyona göre koruyor. B hücreleri ise antikor salgılıyor.

Erkeklerde bu iki tür hücrenin de kadınlara oranla daha hızlı azaldığı bildiriliyor.

Ayrıca iki sitokin molekülünün de erkeklerde yaşla daha fazla azaldığı belirlendi.

Bağışıklık sistemini koruyan CD4 T hücreleri ile virüsleri yok eden öldürücü hücreler ise yaşla artıyor ve kadınlardaki artma oranı daha hızlı.

Araştırmacılar, bağışıklık ölçütlerinin gerçek biyolojik yaşı gösterebileceğina inanıyor.

Prof. Hirokawa ile meslektaşları, bağışıklık sistemi parametrelerinin erkeklere göre daha yavaş gerilemesinin, kadınların daha uzun ömürlü olmasını açıklayabileceğini kaydettiler.

Newcastle upon Tyne Üniversitesi'nden Prof. Tom Kirkwood da bulguların önemli, ancak şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

Kirkwood, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Kadınlarda bağışıklık sisteminin daha geç yaşlanması, genelde daha geç yaşlanmalarının nedeni olabilir" dedi.

Türkiye Ortalaması Düşük

İngiltere'de ortalama ömür, erkeklerde 79, kadınlarda 82 yıl.

Japonya'da fark daha fazla. Kadınlar ortalama olarak 85,5 yaşına kadar yaşıyorlar.

Türkiye'de ise erkekler ortalama 73, kadınlar 78 yıl yaşıyor.

Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü