Kadınların çoğu jinekoloğa hiç gitmemiş !

Kadınların çoğu jinekoloğa hiç gitmemiş !

Kadınların çoğu kanserden korunmak için hiçbir şey yapmıyor.

Philips’in 400’den fazla kadının katılımı ile 12 şehirde kadın sağlığı üzerine yapılan “Kadın Sağlığı Araştırması” kadınların mevcut sağlık durumları ile meme kanserine yönelik farkındalık düzeylerine ilişkin dikkat çekici tespitler ortaya koydu.

Araştırmaya göre kadınların yüzde 62’si fiziksel sağlık durumundan genel olarak memnun görünüyor. Ancak, kadınların yüzde 65’i yeterli düzeyde fiziksel egzersiz yapmıyor. Yüksek tansiyon, jinekolojik hastalıklar, eklem ağrıları ve meme kanseri kadınların önümüzdeki 5 yıl içerisinde sağlığı için tehdit oluşturacağından endişe ettikleri hastalıkların başında geliyor.

Türkiye’deki kadınların yarıdan fazlası sağlık hizmetlerini kadınların ihtiyaçlarını karşılamada yeterli bulmuyor. Devletin kadın sağlığına yönelik olarak öncelik vermesi ve kaynak ayırması gerektiği düşünülen hastalıkların başında kanser geliyor, kanseri jinekolojik hastalıklar takip ediyor.

Kadınların yarıdan fazlası kanserden korunmak için hiçbir şey yapmıyor. Kadınların üçte biri hayatında hiç jinekoloğa gitmediğini söylüyor. ERA Research and Consultancy tarafından 12 ilde 18-70 yaş arasındaki 403 kadın ile görüşülerek yapılan araştırma çalışması, Türkiye’deki kadınların yarıdan fazlasının bugüne kadar meme kanseri taraması yaptırmak ve kontrol amacıyla bir doktora ya da sağlık kurumuna gitmediğini gösteriyor.

Görüşülen kişilerin yüzde 38’i ilk mamografi için önerilen yaşı bilmiyor. Kadınların yüzde 78’i her yıl düzenli olarak mamografi çektirmenin meme kanseri teşhisine etkisinin büyük olduğunu düşünüyor. Benzer biçimde, erken teşhisin tedavi edilebilirlik üzerindeki önemine yönelik farkındalığın da sahip olduğu yüzde 85 oranıyla, yüksek olduğu görülüyor.

AA