Kalbinizi korumak için hayatı yavaşlatın

Kalbinizi korumak için hayatı yavaşlatın

5 adımda kalbinize iyi bakmanın püf noktaları...

Kalbiniz en değerli organınız, yaşam kaynağınızdır. Onu korumak, sağlığı için elinizden geleni yapmanız gerekir. Peki, bir düşünün, siz kalbiniz için neler yapıyorsunuz?

Kalbinizi seviyor, onun yaşamınız için önemini yeterince biliyor musunuz? Peki, onu korumak, sağlıklı olması için çabalıyor musunuz? Cevabınız hayır ise işte size Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Halit Yerebakan’dan 5 adımda kalbinize iyi bakmanın püf noktaları;

1-Hayatı yavaşlatın!

Uzun ömürlü olmak için kalbinizi fazla yormamanız, yoğun stres ve koşuşturmadan uzak kalmanız lazım. Yaşam temponuzu olduğundan birkaç ölçü kadar yavaşlatmanız gerekiyor. Hızlı konuşmayın, merdivenlerden hızlı inmeyiz, hızlı yürümeyiz… Nabız artışını hızlandıracak etkilerden uzak durun. Ve en önemlisi de doğru nefes alın! Doğru alınan nefes kalbinizi yormaz, dinlendirir. Bu noktada kendinize vereceğiniz en önemli hediye yogaya başlamak olabilir…

2- Spor yapın!

Kuşkusuz ki yürüyüş en kolay yapılan ve kaliteli yaşam için en etkili olan spor biçimidir. İnsan yapısına en uygun spor yöntemi olarak kabul edilen yürüyüşleri hayatınıza dâhil edin! Yürüyen merdivenlere, asansöre, kısa mesafelerde otomobillerinize veda edebilirsiniz mesela. Bir de şunu unutmayın: kapalı alanlarda değil, toprakta, doğal ve açık alanlarda spor yapmak çok daha faydalıdır..

3- Güzel bir uykuyu alışkanlık haline getirin!

Uyku ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalara göre günde 7-8 saat uyumak, kalp ve damar hastalıklarından korunmanıza yardımcı oluyor. Bu nedenle günlük zaman planlamanızda uyku için ayırmanız gereken kısımdan taviz vermeyin.

4-Sağlıklı beslenin, formda kalın;

Kalbinize ve kendisine yapabileceğiniz en büyük iyilik ideal kiloda olmak ve sağlıklı besinler tüketmektir. Kalp sağlınızı korumak için zayıflamak, basmakalıp bir tavsiye olmanın çok ötesinde adeta bir şarttır. Şunu asla unutmayın, kalp kaslarınızın yapısı ve büyüklüğü -ilk etapta- değişemez. Fazla kilolar, bedeninizin genişlemesine sebep olur ki bu durumda kalbiniz, alışık olduğundan çok daha geniş bir yüzeye kan pompalamak zorunda kalacaktır. Ne kadar zorlanıp yıpranacağını düşünebiliyor musunuz? 

5- Kahkaha atın! Haftada bir komedi filmi izleyin…

Gülmek, aslında yapılabilecek en basit egzersizdir. Ayrıca yapılan araştırmalar, 10-15 dakika boyunca gülerek 50 kalori yakılabileceğini gösterdi! Gülmenin faydalarını araştıran benzer araştırmalar, gülme esnasında stres hormonu seviyesinin düştüğünü, iyi kolesterol (HDL) seviyesinin arttığını ve damar iltihabında azalma olduğunu da gösterdi! İşte tam da bu yüzden haftada bir de olsa komedi filmi izleyebilirsiniz.

Leyditurk.com