Kalıcı körlüğe neden olabiliyor !

Kalıcı körlüğe neden olabiliyor !

Göze gelen sert darbe ''glokom'' nedeni !

Toplumda 40 yaş üstü hastalık olarak bilinen “glokom” sanılanın aksine her yaşta gelişebilen bir hastalık. Örneğin göze gelen sert bir darbe, glokomun genç yaşta ortaya çıkmasına neden olabiliyor! Dolayısıyla bu tür darbelerden sonra hiçbir yakınma olmasa bile mutlaka bir göz hekimine başvurmak son derece önemli! Aksi halde glokom sinsice ilerliyor ve kalıcı görme kaybı ya da körlük gelişebiliyor!

Halk arasında “göz tansiyonu” ile “karasu” adlarıyla bilinen ve dünyada körlüğün başta gelen nedenlerinden biri olarak görülen glokom, göz sinirinin ilerleyici hasarıyla sonuçlanan ve genellikle göz içi sıvısının drenajındaki problemlerden kaynaklanan, sinsi bir göz hastalığı. Glokom 40 yaşın üzerinde yaklaşık olarak 40 kişiden 1’inde ortaya çıkıyor ve hastalığın geliştiği her 20 kişiden 1’inde de her iki gözde kalıcı görme kaybına, yani total körlüğe neden oluyor. Toplumda 40 yaş üstü hastalık olarak bilinse de, sanılanın aksine çeşitli faktörlerin etkisiyle genç yaşlarda da görülebiliyor. Örneğin göze gelen sert bir darbe, glokomun gençlerde bile görülmesine yol açabiliyor. Acıbadem Atakent Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, glokom belirti vermeyen, sinsi bir hastalık olduğu için bu tür travmalardan sonra hiçbir yakınma olmasa bile mutlaka bir göz hastalıklarına başvurmak gerektiğine dikkat çekiyor.

Göze gelen darbe hafife alınmamalı!

Göze sert bir darbe gelmesi her yaşta glokom oluşmasına yol açabiliyor. Özellikle gençlerin gözlerinde en sık ortaya çıkan travma nedeni futbol, voleybol, paintball ya da basketbol gibi sporlarda gelen sert bir top darbesi veya göz küresine gelen künt bir darbe ile olabiliyor. Gözde oluşan travma sonrasında da gözün ön yapılarından biri olan açı bölgesinde yırtılma ve iyileşme dokusu gelişebiliyor. Bunun sonucunda da “açı gerilemesi glokomu”, darbeden genellikle 6 ay sonra ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla özellikle paintball gibi oyunlarda sağlam kask ile göz ve göz çevresini koruyan maske kullanmak, “açı gerilemesi glokomu”nun gelişimini önleyen en önemli tedbir olarak yer alıyor.

Ne kadar erken tespit edilirse, görme kaybı da o derece az oluyor

Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, herhangi bir belirti vermediği ve oluşan görme kaybı geri döndürülemediği için glokomda erken tanının çok önemli olduğu uyarısında bulunarak şunları söylüyor: “Hastalık ne kadar erken tespit edilirse, görme kaybı da o derece az oluyor. Göz tansiyonu 21 mmhg'ya kadar normal kabul ediliyor. Bunun üzerindeki değerler ise yüksek göz tansiyonu olarak değerlendiriliyor. Buna karşın glokomda göz tansiyonu tek kriter olmuyor. Göz tansiyonu normal tespit edilen, ancak göz siniri hassas olan kişilerde de glokom gelişebiliyor. “

İlaç tedavisi lazer tedavisinden daha etkili

Tedavide amaç göz tansiyonunu düşürerek göz sinirinin hasarını durdurmak ve görme kaybının ilerlemesini engellemek. Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, bu amaçla ilaç tedavisi, lazer uygulaması veya cerrahi tedaviye başvurulduğunu belirterek tedaviyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Göz hekiminin önereceği göz içi sıvı yapımını azaltan ilaçların ilk tercih olması gerekiyor. Travma sonrası gelişen glokom tipinde lazer ile tedavi yöntemi diğer açık açılı glokom tiplerine göre daha başarısız oluyor. İlaç tedavisine yanıtsız olgularda cerrahi tedavi uygulanıyor.”