Kalp hastaları daha dikkatli olmalı !

Kalp hastaları daha dikkatli olmalı !

Aşırı hava sıcaklığı ve nem miktarı, kalp ve damar hastalarında riskleri artırıyor.

Yaşlıların, adaptasyon mekanizması yeterince iyi çalışmadığından ortamda meydana gelen sıcaklık ve nem değişimlerine uyum sağlamakta güçlük çekebildiklerini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fuat Gencer, “Bilimsel çalışmalar, ani sıcaklık değişimi ve yüksek nemin, 65 yaşın üstündeki kadın ve erkek kalp hastalarında hayati tehlikelere neden olabildiğini göstermiştir” dedi.

Yükselen sıcaklık sonucu artan vücut ısısını dengeleyebilmek için terleme ve solunum yolu ile su ve tuz kaybı olduğuna dikkat çeken Gencer, meydana gelen diğer değişiklikler hakkında ise şunları söyledi: “Nabız hızlanır, kalbin iş yükü artar, böbreklere binen yük artar. Damarlarda pıhtılaşmaya eğilim olur. Ciltte ve uç organlarda, hem atar hem de toplardamarlar genişler. İç organlara ve dolaysıyla kalbe giden kan miktarı azalır. Bu durum kalbin gereğinden çok ve hızlı çalışmasına neden olur. Tansiyonda öngörülemeyen değişiklikler (aşırı düşme veya aşırı yükselmeler) görülebilir, yüksek nem oranı solunan havadaki oksijen miktarını göreceli olarak düşürür. Kanın oksijenlenmesi güçleşir. Kalp ve damar hastalarında, kalp yetersizliği, tansiyon yüksekliği, kalp ritm problemi olanlarda ve varisi olanlarda özellikle 65 yaşın üstündekilerde ciddi sağlık sorunları görülebilir.”

SICAK HAVALARDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Hastaların yaz aylarını sağlıklı geçirebilmeleri için günün sıcak saatlerinde güneşte kalmamaları, günün erken saatlerinde ve akşam geç saatte dışarı çıkmaları, zorlamalı fiziksel aktivitelerden kaçınmaları, ani ısı değişiminden korunmaları, bulundukları ortamı iyi havalandırmaları, klimalı ortamlarda bulunmaları, ince giyinmeleri, bol miktarda sıvı almaları (günde 2 - 3 lt.), düzenli aralıklarla yeteri miktarlarda beslenmeleri, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaları, ilaçlarını doktorları tarafından belirtilen şeklide düzenli olarak kullanmaları ve sağlık sorunları ile karşılaştıklarında vakit geçirmeden doktorları ile temasa geçmeleri, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fuat Gencer’in özellikle 65 yaş üstündeki kalp hastalarına önerileri arasında bulunuyor.