Kalp hastalarına kirli hava uyarısı

Kalp hastalarına kirli hava uyarısı

Hava kirliliği kalpleri zayıf olan insanlara zarar veriyor...

Uzmanlar, bu sebeple ölenlerin sayısının İngiltere\'de her yıl binlerce kişiye ulaştığını tahmin ediyor. The Lancet\'da yayımlanan çalışmayı finanse eden İngiliz Kalp Vakfı, Birleşik Krallık\'ın birçok şehrinde hava kirliliğinin AB standartlarının üzerinde olduğu uyarısı yapıyor. 

Hükümet 15 bölgede, hava kalitesinin 2020 yılına kadar AB sınırlarını ihlal edeceğini itiraf etti. Büyük ölçüde trafik dumanından kaynaklanan hava kirliliği, daha önce kalp yetmezliği ile değil, kalp krizi ile bağlantılandırılmıştı. Bu, kalp kası zayıflayıp, vücudun etrafına kan pompalama görevini daha az yapabildiğinde olur.

Genellikle kalp krizi sonucu ortaya çıkan kalp yetmezliği İngiltere\'de 750 binden fazla kişiyi etkiliyor.

Etkiler ciğerden kana geçiyor

Lancet araştırması İngiltere, ABD ve Çin dahil 12 ülkede binlerce hastanın verilerini kapsayan 35 çalışmaya baktı. En güçlü bağlantı karbon monoksit ve azot dioksit gibi gazlar ve de ince partiküllü hava kirliliği ile bulunmuş.

Otobüs, taksi ve kamyonlardan çıkan egzoz dumanlarında bulunan bu gazlar akciğerler yoluyla kana karışabilir. Zaten kalpleri zayıflamış olan insanlar trafiği yoğun olan yollar boyunca seyahat ederek ya da yakın yaşalarsa, bu sorunlara özellikle duyarlı bulunmuştur.

Dr. Anoop Shah ve çalışmayı yürütülen meslektaşları, hava kirliliğinde ılımlı azalmaların ABD\'de her yıl için 8 bini kişinin kalp yetmezliğinden hastaneye kaldırılmasını önleyebileceğini söylüyorlar.