Kas romatizmasına dikkat !

Kas romatizmasına dikkat !

Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, kas romatizmasını anlattı.

Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, kas romatizmasının vücutta yaygın ağrı ve yorgunlukla kendini gösterdiğini belirtti.

Kas romatizması görülen hastalarda sabah tutukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karın ağrısı, kabızlık, karında şişkinlik, baş ağrısı, soğukta ellerde morarma, sık idrara çıkma, konsantrasyon bozukluğu, göğüs ağrısı şikayetlerin sık görüldüğü bilgisini veren Yanartaş, kas romatizması yaşayanların soğuk ve nemli hava, stres ve aşırı fiziksel aktiviteden uzak durmalarını önerdi.

Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, çocukluktan yaşlılığa her yaşta görülen kas romatizmasının, çoğunlukla 30��60 yaş arası bireylerde sıklıkla karşılaşıldığını bildirdi.

Hastalığın kadınlarda görülme sıklığının daha fazla olduğuna dikkat çeken Yanartaş, hastalığın belirtileriyle ilgili şu bilgileri verdi: Hastalar sabahları hiç uyumamış gibi kalkarlar. Bazı hastalar \'çok bitkinim, hiç enerjim kalmadı\' gibi şikâyetlerle başvururlar. Bu hastalarda uyku bozukluğu sıktır. Bazı hastalar uykuya dalmakta problem çeker, bazıları ise sık sık uyanır. Bu hastalarda uyku kalitesi de bozuktur. Ağrı duyarlılığında da artış vardır.

Hastalığın nedenlerinin tam olarak bilinmediğini, ancak ailesel yatkınlık, stres, geçirilen enfeksiyonlar, depresyon ve iç sıkıntısı (anksiyete) gibi etkenler üzerinde durulduğunu belirtti.

Hastalarda sabah tutukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karın ağrısı, kabızlık, karında şişkinlik, baş ağrısı, soğukta ellerde morarma, sık idrara çıkma, konsantrasyon bozukluğu, göğüs ağrısı şikayetlerinin sık görüldüğünü anlatan Yanartaş, Hastalığın tanısı fizik muayene ile konabilir. 18 tane kas romatizması noktasının 11 ve daha fazlasında muayene ile hassasiyet saptanması ve yaygın vücut ağrısı şikâyeti olması tanıda yeterlidir. Ayırıcı tanı için bazı kan testleri ve radyolojik inceleme yapılabilir. Çoğunlukla bu testler normal çıkar. Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması), iltihaplı romatizmal hastalıklarla ayırıcı tanısı yapılmalıdır. diye konuştu.

Hastalığın tedavisinde hastanın eğitiminin esas olduğunu dile getiren Yanartaş, Hastalığın öldürücü olmadığı, sakat bırakmayacağı sadece yaşam kalitesini bozacağı hastaya anlatılmalıdır. Şikâyetleri arttıracak soğuk ve nemli havadan, stresten ve aşırı fiziksel aktiviteden uzak durulmalıdır. uyarısında bulundu.

Hastalığın tedavisinin çok yönlü olduğunu bildiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, Hastalara dayanıklılığı artırıcı, yüzme, yürüme, bisiklete binme gibi egzersizler önerilir. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, romatizmal ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri akupunktur, kaplıca tedavisi ve ozon tedavisi ile iyi sonuçlar alınmaktadır. Özellikle ozon sauna ve bölgesel ozon enjeksiyonları fibromiyalji tedavisinde çok etkilidir. Ozon sauna tedavisine giren hastalar sabahları dinç bir şekilde kalkar ve gün boyu kendini zinde hissederler. Ozon sauna sadece ağrı gidermez, aynı zamanda detox (toksinlerden arınma) yapar, stresi azaltır ve yorgunluğu giderir. önerilerinde bulundu.

Leyditurk.com