Kilolu çocuk nasıl ideal kilosuna ulaşmalı?

Kilolu çocuk nasıl ideal kilosuna ulaşmalı?

Çocukların kilo almasındaki büyük neden sürekli televizyon ve bilgisayar karşısında vakit geçirmek.

Bazı annelerin bu konuda oldukça büyük endişeleri var. Bunun için ilk önce 'kilo verme' fikrini unutmanızı öneriyoruz. Onun yerine çocuğunuzu hareketli bir birey haline getirmek konusuna odaklanın. Zaten kilo kaybı bunun sonucu olarak gelecektir.

Kilo verme konusunda çok fazla baskı uygulamanızın, çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarında bozulmaya ve ileride egzersizlere karşı nefret etmeye iteceğini unutmayın.

Hareketsizliğin sebebi nedir?

Aslında çocukların büyük kısmı oldukça hareketlidir. Bıraksanız bütün gün koşup oynarlar. Buna karşılık çocukların bir kısmı da televizyon ve bilgisayar oyunları yüzünden sürekli oturma halindedirler. Bu durum belli sebepleri vardır:

- Ne görürlerse onu yaparlar. Eğer anne ve babalar egzersiz yuapmıyor ve hareketsiz bir hayat sürüyorlarsa, çocuklar da aynı düzeni taklit ederler.

- Bazı çocuklar yapı olarak hantaldır. Bu tip çocuklar okumayı, TV seyretmeyi tercih ederler.

İşte böyle durumlarda çocuğunuzu aktif hale getirme görevi size düşmektedir:

- Ona örnek olun. Daha aktif ve dışarıda geçen bir yaşam sürmeye çalışın.
- Oyun gibi egzersiz yapın. Engelli bir pist yaratın.
- Ailece hareketli oyunlar oynayın.
- Akşam yemekleri sonrası beraber yürüyüşe çıkın.
- Müzikli ve eğlenceli bir tarzda 'evde egzersiz' programları uygulamaya başlayın.
- Çocuğunuzun seveceği aktiviteyi bulmaya çalışın. (Futbol, yüzme, tenis, bale vs.)

Çocuğunuzun kendine güvenini sağlamalısınız. Bunu da ancak başarı elde ederek sağlayacaklardır. Bunun için oyunlarda belli bir amacın olmasına özen gösterin. Ne kadar başarı elde ederlerse, o kadar heveslenirler ve daha çok oynamak isterler. Daha çok hareket ettikçe de kilo vermeye başlarlar.

Bunun için çocuğunuzun başarılı olabildiği oyunları seçmesinde yardımcı olun. Ancak bırakın yapacakları sporu kendileri seçsinler. Siz sadece yol gösterin.

Örneğin çocuğunuz yapı olarak hantal ise fazla koordinasyon istemeyen sporları, grup aktivitelerinde başarılıysa, futbol gibi takım oyunlarını, tek başına olmak istiyorsa, yüzme gibi sporları seçmesinde yardımcı olabilirsiniz.