Kimyasal malzemeler kısır bırakıyor !

Kimyasal malzemeler kısır bırakıyor !

Gerek evde gerekse iş yerinde kullanılan temizlik maddeleri kısırlığa neden oluyor.

Kimyasalların içerisinde yer alan hormon bozucuların gelişim bozukluklarına yol açtığını belirten Doç. Dr. Gökhan Özışık, bu tehlikenin çocukları da vurduğunu, dikkat eksikliğinin yanı sıra obeziteye de davetiye çıkardığını belirtiyor. 

Doç. Dr. Gökhan Özışık, \"Oyuncak, temizlik maddesi, şampuan, ambalaj ve günlük yaşamda sık kullanılan pek çok üründe yer alan kimyevi maddeler çocuklarda gelişim geriliği, hiperaktivite, obezite, yetişkinlerde ise kısırlık ve çeşitli kanserlere neden olabilir\" şeklinde konuşuyor. 

Hormonları bozuyor

Deterjanların yanı sıra mobilyaların, oyuncakların da aynı etkiyi gösterdiğini kaydeden Doç. Dr. Özışık, \"İçerisinde bulunan \'endokrin karıştırıcı\' olarak adlandırılan hormon bozucu maddeler bu can sıkıcı sonuçlara yol açıyor. Bunlarla başa çıkabilmenin en etkili yolu ise doğal ürünleri tercih etmekten geçiyor\" diyor. Güzelleşmek adına kullanılan kozmetik ürünleri, hijyen adına kullanılan dezenfektanla ile birlikte losyon ve sabunlara da dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Doç. Dr. Özışık, tanımlanmış bine yakın endokrin bozucu arasında, ev ortamında yapı/izolasyon malzemeleri, mefruşat, şampuan, gıda katkı maddeleri, plastik ve lastik ürünler, boya ve ahşap ürünlerinin de bulunduğuna dikkat çekiyor, oluşabilecek tehlikelere karşı alınacak önlemleri ise şöyle sıralıyor... 

Böceksavar lavanta

Sinek kovucu olarak doğal uçucu yağlarda lavanta, limon, nane tercih edilmeli. Kimyasallara karşı farkındalık artırılmalı. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere eğitim verilmeli. Evdeki musluklarda filtre kullanılmalı. Gıda ürünlerinin temas ettiği plastik ve benzeri ürünler bilinçli seçilmeli. Cam şişe sular tercih edilmeli. Kaynağı ve içeriği belli olmayan bitkisel karışımlar tüketilmemeli. Şüpheli gölet ve su birikintilerine girilmemeli. 

Takvim