Kışın yüzerken dikkat etmeniz gerekenler

Kışın yüzerken dikkat etmeniz gerekenler

Kas ve eklemlerin güçlenmesi için en ideal egzersiz yüzmek...

Kışın da bu spordan yararlanmak için kapalı havuzlar devreye giriyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Prof. Dr. Nadir Şener, “Hiç değilse haftada 3 gün havuzda yüzebilmek, iskelet sisteminin sağlığı için yeterli” diyor.

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların en büyük sıkıntısı, bütün seneyi az fiziksel hareketle geçirmek. Hareketsizlik kasların güç kaybetmesi ve eklem sorunlarının yanında kilo alımı, metabolizmanın yavaşlaması gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Başhekimi ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener yapılabilecek en doğru egzersizin yüzme olduğunun altını çizerek, “Yüzmek kas ve eklemlerin güçlenmesi için en ideal egzersiz” diyor.  

Yüzmek vücut sağlığı için en faydalı egzersizlerden biri. Özellikle şehirlerde yaşayan insanlar, eskiye oranla çok daha hareketsiz bir yaşam sürüyor, bu nedenle kaslar zayıflıyor, kemikler eriyor. Yüzmek, vücuttaki tüm kasları uyararak dengeli bir egzersiz yapmayı ve gerekli fiziksel gücün yeniden kazanılmasında önemli ölçüde katkı sağlıyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Başhekimi ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, “Özellikle bel ve boyun rahatsızlıkları yaşayanlar için en ideal egzersiz yüzmek” diyor. Bacaklardaki kireçlenme gibi eklem sorunlarında da çok faydalı olan bu egzersiz, hem bacaklardaki kasları güçlendiriyor hem de eklem sorunlarının önüne geçiyor.

Bacak eklemleri için yürümekten daha faydalı

Prof. Dr. Şener yürürken diz ve kalça gibi bacak eklemlerine yük bindiğini ancak yüzerken bu yükün ortadan kalkması sayesinde eklemlerin daha çok hareket edebildiğini belirtiyor.Bu nedenle bacak eklem sorunlarında yüzme yürümeden daha faydalı bir spor” diyen Prof. Dr. Şener, ayrıca yüzmenin pek çok egzersizden daha çok kalori yakımı sağladığına da dikkat çekiyor.

Kışın yüzerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Yüzmek ortopedik açıdan çok faydalı bir spor olmakla birlikte doğru ve sağlıklı koşullarda yapılması gerekiyor. En sağlıklı yüzme ortamı temiz bir deniz olmakla birlikte buna her zaman özellikle de kışın ulaşmak mümkün olmayabiliyor. Bu aşamada kapalı havuzlar devreye giriyor. Prof. Dr. Şener, “Hiç değilse haftada 3 gün havuzda yüzebilmek iskelet sisteminin sağlığı için yeterli. Ancak havuz koşullarına ve temizliğine dikkat etmek gerekli. Güvenilir kurumlar ve kurallara uyulan havuzlar tercih edilmeli. Havuz kimyasallarının az kullanılması enfeksiyon kaynağı olurken çok kullanılması da alerjik reaksiyonlar veya kimyasal irritasyonlaryapabiliyor. Ayrıca özellikle kışın havuzdan çıktıktan sonra soğuktan da korunmaya dikkat etmek başka hastalıklara neden olmamak için önemli” diyor.

Leyditurk.com