Koku alamamak Alzheimer belirtisi

Koku alamamak Alzheimer belirtisi

Koku alma duyusundaki azalma, alzheimer belirtisi olabilir.

\"Unutkanlık veya bunama hastalığı denen Alzheimer\'ın başlangıcında ilk kaybolan şey koku duyusudur. Koku kaybı yaşayan kişiler mutlaka doktora görünmelidir\" ifadesi yer aldı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. SelçukYılmazlar, koku alamamanın grip, nezle gibi rahatsızlıkların yanı sıra bazı ciddi hastalıkların da belirtisi olabileceğini söyledi.

Alzheimer başlangıcında ilk kaybolan şey koku duyusu

Yaş ilerledikçe koku alma duyusunun zayıfladığını dile getiren Yılmazlar, \"Mesela demans hastalarında yani unutkanlık ya da bunama hastalığı dediğimiz durumda veya Alzheimer\'ın başlangıcında ilk kaybolan şey koku duyusudur. Koku, böyle önemli bir şeydir. İnsanların koku hissedip hissetmemelerine göre bir demans ya da bir unutkanlık, Alzheimer başlangıcı olup olmadığı belli olabiliyor\" diye konuştu.

Kokunun, hafızanın bileşeni, parçası olması bakımından çok önemli bir duyu olduğuna işaret eden Yılmazlar, \"Beynin ön bölgesinde yerleşmiş tümörlerde koku duygusu kayıpları söz konusu olabiliyor. Bu koku kaybı, unutkanlık hastalığı veya Alzheimer hastalığının da öncü belirtisiolabilir. Bu durumda mutlaka nörologlardan destek alınmalıdır\"şeklinde konuştu.

Yılmazlar, özellikle Alzheimer hastalarının koku duyusunun eksildiğinden yakındığını ve koku alamadıkları için rahatsızlık hissettiklerini bildirdi.

Koku alamamanın nedeni nedir

Burun deliklerini muayene ederek koku alınmamasının nedenini belirlemeye çalıştıklarını anlatan Yılmazlar, \"Bu, grip kökenli bir şey olabileceği gibi daha da ağır sonuçlara yol açacak tümör gibi bir hastalık da olabilir. Beynimizin orta kısmında yer alan bütün hormonal sistemi kontrol eden bir bölge var. Burası hipofiz bezidir. Burada hipofiz bezi tümörleri ortaya çıkabiliyor. Koku alma duyusunun kaybolması bu nedenle oluşabilir\"diye konuştu.

Yılmazlar, koku duyusunun iyice azalması ya da yitirilmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması, konuyla ilgili testlerin yaptırılması gerektiğini vurguladı.