Kudret narı kansere ilaç olacak mı?

Kudret narı kansere ilaç olacak mı?

Üsküdar Üniversitesi öğrencisi Hazal Gür’ün projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Hazal Gür’ün, “kudret narı bitkisinin kanser tedavisinde kullanılmasına” yönelik çalışmalarını içeren projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi akademik alandaki çalışmaları ile de başarılara imza atıyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Hazal Gür’ün, “kudret narı bitkisinin kanser tedavisinde kullanılmasına” yönelik “Momordica Charantia Ekstraktlarının Kanser Hücre Hatlarında Antikanser Etkisinin Araştırılması ve Hücreiçi Sinyal Yolaklarının İncelenmesi” isimli projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Çift ana dal öğrencisi olan Hazal Gür, aynı zamanda moleküler biyoloji genetik bölümünde de 1.sınıfta öğrenim görüyor. Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan’ın desteğiyle TÜBİTAK’a başvuran Hazal Gür’ün “kudret narı bitkisinin antikanser etkisini incelemek” amacıyla yürüttüğü proje kabul edildi.

Kudret narının ilaç potansiyelini araştırılacak!

Gür, bundan sonraki aşamada kudret narı bitkisinin antikanser etkisini inceleyeceklerini ve bunun hücre içi sinyal yolaklarını araştıracaklarını belirterek “Amacımız kudret narı bitkisinin ilaç potansiyelini araştırmak. Kudret narı bitkisi kanser için bir ilaç potansiyeli taşıyor mu, bunu araştıracağız. Bir maddenin antikanser ilaç potansiyeli taşıması demek, sağlıklı hücrelere zarar vermeden, sadece kanser hücrelerini yok etmek demektir. Bizim bu projedeki amacımız da kudret narı bitkisinin antikanser ilaç potansiyeline sahip olup olmadığını bulmak. Bunun sonucunda kudret narı bitkisinin eğer ilaç potansiyeli taşıdığını kanıtlarsak da bir sonraki aşamaya ilerleyeceğiz.” diye konuştu.

Bundan sonraki aşamada artık projenin deneylerine başlayacaklarını belirten Gür, “TÜBİTAK’a bildirdiğimiz projeyi hazırlarken hazırladığımız bir iş takvimi oluşturmuştuk. Yapacağımız deneyleri şimdi o iş takvimine göre yapmaya başlayacağız. Deneylerden olumlu sonuçlar aldığımızda da daha ileri aşamalara geçmeyi planlıyoruz.” dedi.

Antikanser etkisi hiç araştırılmamış

Kudret narının çok eski dönemlerden beri bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığına dikkat çeken Gür, “Ancak Türkiye’de yetişen kudret narının antikanser etkisi daha önce araştırılmamış. Coğrafi ve iklimsel farklılıklar bitkinin içeriğini değiştirebiliyor. Yurt dışında yapılan çalışmalarda lösemi ve meme kanseri hücreleri üzerinde çalışılmış. Biz projemizde bu hücrelerle birlikte endometriyal kanser hücreleri, nöroblastoma hücreleri üzerine kudret narının etkisini araştıracağız.” dedi.

Projesinin TÜBİTAK tarafından kabul edilmesinden büyük mutluluk ve gurur duyduğunu belirten Hazal Gür, gelecekte de bu alanda çalışmayı istediğini belirterek “Gelecekte çocuk onkolojisi alanında çalışmak istiyorum. Onlara umut olmak ve hastalıklarına çare olmak en büyük hayalim” dedi.

Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan da “Öğrencilerimizin okudukları bölümlere idealist yaklaşımı ve akademik kariyer yapmayı planlamaları gurur verici. Doğal kaynaklarımızın; ilaç araştırmaları ve diğer biyoteknolojik araştırmalar için ticari ürüne dönüştürülebilme potansiyellerini araştırmak, ülkemize sosyoekonomik olarak önemli katkı sağlayacaktır. Öğrencilerimiz bu bilince sahip olduğu için mutluyuz.” dedi .